Nimic ilegal la Herculane! Tranzacțiile cu controversatul Verbițchi, la recomandarea Curții de Conturi!

Judecat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, fostul primar al orașului Băile Herculane, Nicușor Vasilescu, a fost achitat în primă instanță după ce Tribunalul Timiș a constatat că edilului-șef nu i se poate imputa ceva de care răspunzători ar putea fi în cel mai rău caz consilierii locali din mandatul trecut!

Procurorii au reținut că, în perioada 2011 – 2012, respectiv 2014 – 2015, Vasilescu și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului. Practic, fostului primar i se reproșează de către organele de cercetare penală că ar fi fost artizanul unui schimb de terenuri și al încercării de a vinde o clădire de patrimoniu din proprietatea orașului omului de afaceri Valeriu Verbițchi, la un preț subevaluat. Nicușor Vasilescu și-a susținut de la bun început nevinovăția și a explicat că toate tranzacțiile s-au făcut cu mandat din partea Consiliului Local, dar și pe baza promisiunilor pe care le avea de la Ministerul Turismului și Guvernul României de la vremea respectivă, în sensul alocării unor sume de bani necesare reabilitării Complexului Apollo, cel care face obiectul dosarului penal. Alte motive pentru care Vasilescu le-a propus consilierilor locali să aprobe vânzarea unor imobile au fost recomandarea Curții de Conturi de a valorifica bunuri din proprietatea orașului pentru a achita din datorii și nevoia de bani pe care o avea Primăria. Pe lângă promisiunile neonorate din partea guvernanților, Vasilescu s-a lovit și de problemele juridice pe care le au aproape toate proprietățile din Herculane. Terenurile nu s-au putut intabula, necunoscându-se, după cum a arătat instanța, nici măcar astăzi cine e proprietar de drept în centrul istoric al stațiunii. Nu s-a cunoscut și nu se cunoaște nici astăzi care este regimul juridic al terenurilor de sub construcțiile ce au aparținut societății Hercules, deținute de Iosif Armaș, care la rândul său e anchetat într-un mega dosar pentru devalizarea stațiunii. Iar toate aceste motive au întârziat și încurcat proiectele gândite de administrația locală.

 

Judecătorii Tribunalului Timiș au arătat în motivarea sentinței de achitare că „singurule acte administrative apte să producă efecte juridice cu privire la schimbul și vânzarea de terenuri sunt hotărârile Consiliului Local, cu privire la adoptarea cărora primarul are opțiunea de a iniția un proiect”. Și cam atât!  „Primarul nu are atribuții în ceea ce privește emiterea de acte de dispoziție privind administrarea patrimoniului. Proiectul de hotărâre inițiat de primar conține în fapt o propunere de efectuare a unui schimb de terenuri, însă acesta capătă valoare juridică doar în momentul în care este aprobat de Consiliul Local”, a mai explicat instanța.

1000x100 resita 02

Unul dintre proiectele inițiate de Vasilescu și care face obiectul dosarului a fost votat cu unanimite, iar cel de-al doilea a fost adoptat cu majoritate de voturi: 11 pentru, 3 abțineri și unul împotrivă. Instanța a observat că fiecare dintre proiecte a fost supus analizei comisiilor economică, juridică și de urbanism a Consiliului Local Băile Herculane și că a fost însoțit de raport de specialitate.

Referitor la cele reținute în faza de urmărire penală, cum că primarul ar fi introdus proiectele în regim de urgență pentru a nu le da timp consilierilor locali să studieze în detaliu ceea ce urma să se supună votului, instanța de fond a găsit suficiente motive pentru ca lui Vasilescu să nu i se impute nimic. Din procesele-verbale ale ședințelor în cauză, din declarații și documentele care au însoțit proiectele inițiate de Vasilescu a rezultat că s-a dezbătut mult în plen pe seama tranzacțiilor propuse. Practic, consilierii locali au votat în cunoștință de cauză, nu pot invoca faptul că au ridicat mâna fără să știe pentru ce anume. Ca atare, dacă e cineva care ar trebui tras la răspundere, arată Tribunalul Timiș, acela nu e nici primarul, nici secretarul. Poate consilierii locali! Dar nici asta nu e sigur până nu se stabilește regimul juridic al terenurilor respective, până nu se lămurește cui aparțin ele de drept.

Procesul e acum în faza apelului, dar Nicușor Vasilescu e ieșit deja de ceva vreme din scena politică. A ieșit încă din ziua descinderilor procurorilor la Herculane!