Din 2014, averile persoanelor fizice la control!

O nouă lege va pune la dispoziția inspectorilor fiscali proprietățile personale ale tuturor românilor. Cei ce urmează să fie verificați sunt cei la care diferența dintre veniturile declarate și impozitele plătite depășește 50 de mii de euro.

Agenția Națională de Administrare Fiscală implementează din 2014 o nouă lege ce va permite ca averile persoanelor fizice să fie verificate. Directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, Ovidiu Heiuș, a precizat faptul că această lege era necesară pentru că oricâtă luptă se duce împotriva evaziunii fiscale multe persoane rămân nepedepsite. „Este foarte dezarmant pentru noi să te duci să controlezi o firmă, să constatați că ea în ultimii ani a avut profituri de sute de milioane, dar averea patronilor să crească exponențial și nu aveam cum să demonstrăm că banii cu care ei și-au făcut vile, au cumpărat mașini nu sunt impozitați. Nu ne interesează la un salariat, noi vrem să ne ducem la patronii firmelor la care avem indicii că fac evaziune fiscală, că lucrează la negru. Nu poți să îi prinzi, dar vezi că averea lor tot crește. Acum nu prea mai poți să scapi din cleștii fiscului”, a precizat Ovidiu Heiuș.

Pe lângă patronii companiilor mari cu proprietăți suspecte, o altă categorie controversată este formată din etnicii romi. Pentru casele somptuoase, extravagante, cum se întâlnesc în Ticvaniu Mare, și puține taxe achitate, romii ar putea să fie cap de listă pentru inspectorii de verificări fiscale. Președintele asociației romilor din județ,  Dan Jucos, este revoltat de această idee și consideră că alte persoane ar trebui verificate. „Este o discriminare. De ce nu sunt verificați parlamentarii? Nu pot să spun mai mult. Noi încercăm să ne ocupăm de cei care nu au ce mânca, nu de cei care au prea mult. Vom vedea ce va fi”, a declarat acesta pentru Express de Banat.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633594953393″]
Directorul general al Regionalei Finanțelor a explicat procedeul prin care se vor realiza verificările. „După ce se va aproba această cartă a drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice, aflată acum în dezbatere, noi avem pregătiți în fiecare județ doi inspectori la verificări fiscale, care vor avea liber, pe baza unei analize de risc, să meargă să verifice veniturile personale ale persoanelor fizice”, a mai adăugat Ovidiu Heiuș. Așadar, inspectorii vor apărea la ușa persoanei în cauză și vor solicita să li se pună la dispoziție anumite documente și să verifice proprietățile. Dacă persoana refuză să fie verificată, inspectorul va obține un mandat prin care va avea voie să intre pe proprietatea celui vizat. „În primul rând, vom face niște verificări indirecte. Mergem, verificăm conturile, ce cheltuieli a făcut în ultimii ani, ce proprietăți are, comparăm apoi cu veniturile declarate și pe care s-a plătit impozit și vedem dacă sunt diferențe. Dacă sunt diferențe mai mari de 50 de mii de euro, din ce a declarat față de ce a cheltuit, intră într-o inspecție fiscală. Atunci emitem o decizie de inspecție fiscală pe care o comunicăm, suntem obligați să anunțăm cu 15 zile înainte, persoana poate să o amâne cu 30 de zile și apoi trebuie să pună la dispoziție ceea ce solicităm, documente, acte, ce mai avem nevoie. Dacă persoana în cauză refuză, ne dă în scris acest lucru și noi vom apela la procuror și la judecător să ne dea un mandat să intrăm în casă”, a încheiat directorul general pe zona de Vest.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/