Intrarea Spitalului Judeţean, restricţionată

După ce au avut loc negocieri zilele trecute între sindicalişti şi reprezentanţi ai Guvernului şi nu s-a ajuns la niciun acord, angajaţii sistemului sanitar vor concretiza greva de avertisment care fusese anunţată în urmă cu două săptămâni.

Cadrele medicale vor intra astăzi într-o grevă de avertisment de două ore, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări. Astfel, în intervalul  8.00 – 10.00, angajaţii unităţilor spitaliceşti îşi vor întrerupe activitatea, urmând să fie preluaţi şi trataţi doar pacienţii cu urgenţe. Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, în ambulatoriul din municipiu s-a pregătit un comitet de grevă din care va face parte un medic de la Medicina de Urgenţă, unul de la Palatul Administrativ şi un asistent medical.

dumitru secasan

În mod normal, ar trebui să funcţionăm cu o treime din capacităţile de asistenţă medicală ale spitalului, să asigurăm doar asistenţa medicală de urgenţă, însă vom avea o activitate pe secţii normală. Cert este că între orele 8.00 şi 10.00 vom restricţiona intrarea aparţinătorilor în cadrul spitalului judeţean şi vom permite doar asistenţa medicală a urgenţelor. Revendicarea tuturor este ca bugetul Sănătăţii să reprezinte 6% din PIB, mai ales”, a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Pe lângă asta, angajaţii din sistemul sanitar cer o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Dacă revendicările cadrelor medicale nu se vor soluţiona, atunci, din 28 noiembrie, aceştia vor intra în grevă generală pe o perioadă nelimitată.