Gestionarea curățeniei de pe domeniul public al municipiului Lugoj continuă să fie unul dintre minusurile vizibile, alături de întreținerea drumurilor, pentru actuala administrație locală.
Cu excepția zonelor centrale, unde de bine de rău se mai tunde iarba, se mătură și se întrețin rondourile de flori, restul orașului a rămas îngropat în uitarea și nepăsarea celor care ar trebui să se ocupe de curățenia municipiului. Cârcotașii cred că modul în care este administrat orașul, de o bună perioadă de timp, este răspunsul administrației la criticile tot mai dese și vehemente ale lugojenilor față de problemele administrative și ale infrastructurii din Lugoj. Nici măcar unele solicitări banale, precum adunarea resturilor vegetale, rezultate în urma unor acțiuni de întreținere necesară a spațiilor verzi din cartiere nu mai sunt puse pe agenda lucrări comunitare.
În mai multe cartiere de blocuri din Lugoj zac adunate din loc în loc grămezi de crengi, iarbă sau gard viu uscat. Astfel de peisaje pot fi remarcate cu ușurință pe Splaiul 1 Decembrie 1918, Micro I, Micro II, Micro III, Micro IV.
„Nu se mai interesează nimeni de ce se întâmplă prin cartierele noastre. De când au început problemele la Salprest, au lăsat-o mai moale cu curățenia, care oricum nu era de lăudat. S-a renunțat la acele curățenii generale de primăvară și toamnă, care erau acțiuni utile, când, mai ales noi ce de la blocuri, puteam să aruncăm lucruri care nu ne mai trebuiau prin casă și se mai tăia o creangă din copacii de lângă bloc, un gard viu sau iarba în exces. Veneau cei de la salubritate cu remorcile și le cărau, dar acum nu mai vine nimeni. La noi pe mal au făcut ceva acțiuni de toaletare și de tăiere a ierbii, după care au abandonat vegetația printre blocuri. Poate, cei de la Primărie ne sugerează să ne descurcăm pe cont propriu, că ei nu mai prestează după ce-i criticăm și nu-i mai votăm”, a spus Marcel D., care locuiește pe Splaiul 1 Decembrie 1918, în apropiere de pasarela Leucuța.
Aceeași indolență o putem regăsi și pe malurile Timișului, unde resturile aduse de apele crescute ale Timișului au rămas să „înfrumusețeze” pajiștile înverzite. Din păcate, întreținerea acestor zone este un motiv permanent de dispută între Apele Române Banat și Primăria Lugoj, care își pasează reciproc sarcina curățeniei. Poate se așteaptă acțiunile de igienizare ale voluntarilor sau elevilor care vor veni în toamnă la școală…