Nicu Novac şi Ramona Viţa, la DNA

Cei doi interpreţi de muzică populară au fost puşi în situaţii delicate de primarul comunei Fîrliug. Ambii au ajuns să dea cu subsemnatul la DNA în dosarul în care Ioan Borduz este judecat pentru deturnare de fonduri europene şi alte infracţiuni.

Atât Ramona Viţa, cât şi Nicu Novac, au rămas fără cuvinte când s-au trezit citaţi la DNA Timişoara. Întâlnirea cu procurorii anticorupţie a avut loc ca urmare a faptului că au urcat pe scena festivalului agricol organizat la Dezeşti în cadrul proiectului “Reţea transfrontalieră de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii”. Interpreţii de muzică populară nu au pretins şi nu au primit niciun leu pentru prestaţiile lor, dar actele justificative pentru cheltuirea banilor europeni spun altceva. Firma care a organizat festivalul, SC Banatica Group, trebuia să recupereze o sumă de bani, cheltuită pentru construcţia unei pieţe. Aşa se explică faptul că, artiştii şi jurnaliştii prezenţi la eveniment, apar în acte cum că ar fi încasat diferite sume de bani. “Nu am luat niciun ban, dar nici nu mi-a promis. Sigur, dacă mi-ar fi dat, nu i-aş fi refuzat. Aveam cântare în altă parte, dar am fost şi am făcut un program de vreo jumătate de oră şi la Fîrliug. N-am mai fost pus niciodată într-o astfel de situaţie. Eu cu primarul Borduz mă cunosc din ‘84. Noi suntem prieteni vechi şi întâmplarea asta nu poate schimba nimic, chiar dacă nu mi-a convenit. Sper să termine totul cu bine, pentru că Ioan Borduz chiar a făcut ceva pentru comuna lui”, a declarat Nicu Novac.

Primarul Borduz se declară nevinovat, spunând că organizarea festivalului nu era responsabilitatea sa, ci a firmei Banatica. Procurorii anticorupţie sunt însă de altă părere. “Menţiunile învinuitului Udroiu Sorin, făcute în Raport, pentru justificarea sumei de 60.000 de lei fără TVA, referitoare la activităţile de la punctual 6 – organizarea unui festival agricol, sunt nereale atât în ceea ce priveşte invitarea de către acesta a celor două ansambluri de muzică populară formate din 48 de persoane, a celor patru interpreţi de muzică populară care au susţinut reprezentaţii pe durata celor două zile a festivalului, cât şi în ceea ce priveşte onorariile acordate acestora conform detalierii lor la acest capitol. Invitarea acestora s-a reaalizat exclusiv de către învinuitul Borduz Ioan, direct sau prin intermediul altor persoane şi contrar celor consemnate, acestora nu li s-a făcut nicio plată pentru prestaţiile artistice”, se reţine în rechizitoriu.