Nicu Bitea nu ar trebui încă să renunțe la funcția de director la STPT. Mesajul președintelui PNL Timișoara pentru USR-iști

cosmin tabara

Președintele PNL Timișoara, viceprimarul Cosmin Tabără este de părere că nu se impune ca Nicolae Bitea, directorul STPT anchetat de DNA pentru dare de mită, să renunțe la funcția sa pentru că în acest moment are doar calitatea de suspect. Tabără le transmite colegilor de alianță de la USR să fie mai precauți în declarații și să privească și spre cazurile din propriul partid. 

Liberalul Cosmin Tabără cataloghează gestul lui Nicolae Bitea ca fiind o greșeală politică și un act de copilărie. Vă reamintim, Nicolae Bitea este cercetat de DNA, alături de deputatul PNL Cosmin Șandru, de dare de mită, după ce ar fi încercat să îl convingă pe deputatul AUR Titi Stoica să absenteze de la votul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, promițându-i acestuia din urmă funcții în instituții publice pentru apropiații săi.

CITEȘTE ȘI: Filmul negocierilor de pe terasa din Piața Unirii. Cum au încercat să îl ademenească liberalii pe deputatul AUR Titi Stoica?

„Ceea ce a făcut el mi se pare o greșeală politică și nu i-aș fi sugerat niciodată să facă așa ceva. Cred că și el regretă, că a fost un act de copilărie. Pe de altă parte, el are doar calitatea de suspect în momentul de față, nu este încă inculpat în acest dosar pentru că încă nu s-a pornit acțiunea penală împotriva lui. Este doar o bănuială rezonabilă cum că ar fi săvârșit infracțiunea. Sigur că, atâta timp cât eu voi fi la conducerea PNL Timișoara nu voi permite niciodată să facem scut în favoarea unuia care încalcă legea, indiferent care este numele acestei persoane. Dar, pe de altă parte, nu putem să mergem și să neglijăm termenii și procedura penală. Trebuie să și respectăm drepturile unei persoane. Atâta timp cât are doar calitatea de suspect, nu văd o necesitate de a-și da demisia, dar, în momentul în care calitatea lui va fi schimbată, dacă va fi schimbată, în inculpat, atunci lucrurile se schimbă în totalitate. În momentul în care devii inculpat se pune în mișcare acțiunea penală și există probe clare din care rezultă că o persoană săvârșește o infracțiune și atunci putem discuta despre demisia acestuia. În momentul de față cred că nu s-ar impune. Se pot face plângeri penale argumentate și împotriva mea, a domnului primar, a colegului Ruben și atunci toată lumea ar trebui să demisioneze la prima plângere.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără, președintele PNL Timișoara.

Pe de altă parte, Cosmin Tabără lansează un atac la adresa colegilor de alianță. După anunțul procurorilor DNA care îi vizează pe liberalii Cosmin Șandru și Nicolae Bitea, primarul Dominic Fritz le-a cerut acestora demisiile de onoare din Parlament, respectiv conducerea STPT.

CITEȘTE ȘI:Fritz: Șandru și Bitea să-și dea demisiile de onoare din Parlament și de la conducerea STPT

„Am văzut că s-a cerut foarte ușor demisia de colegii de alianță, văd că pentru ei reprezintă o bucurie imediat ce pot să își atace proprii parteneri, fără a ține cont de lucrurile pe care le fac ei. Îl avem pe Dan Barna trimis la DNA la București și domnul Fritz ar fi putut să îi ceară și lui demisia, dacă i-a cerut-o lui Șandru, și aș fi de acord să o cerem amândoi dacă se schimbă calitatea în inculpat. Spre deosebire de ei care doar clamează niște termeni, noi îi și înțelegem. S-a făcut referire la această negociere între Bitea – Șandru și acel domn de la AUR, repet, o prostie politică din partea colegilor mei, dar, pe de altă parte, pe ei îi putem acuza de o tentativă, în timp ce pe colegii noștri îi putem acuza de o infracțiune consumată.”, a spus liberalul.

Tabără face referire la un vot negociat în CL Timișoara, în schimbul unor posturi în consiliul de administrația la Colterm.

„Ce s-a petrecut în CL, când un proiect de hotărâre a fost negociat practic pentru niște posturi în CA-ul de la Colterm. Oare atunci nu se poate vorbi de o mită, dare de mită și luare de mită? În momentul în care cumpăr un vot să schimb un HCL, nu discut despre oportunitatea acestuia că nici nu mă interesează, era vorba să punem buletinele și diplomele pe site-ul primăriei toți din conducerea primăriei și consilierii locali, dar în momentul în care promiți și negociezi pe la spatele colegului de alianță doar de dragul de a satisface o chestiune personală în CL, singura diferență este că acest lucru nu e înregistrat, dar e cât se poate de veridic pentru că e concretizat printr-un vot. Suntem oare chiar atât de curați încât să dăm cu piatra? Noi ca oameni politici avem obligația de a lăsa justiția să își facă treaba, să nu o mai facem în stradă. După 20 de ani de avocatură nu mi-am permis niciodată să discut dosarele mele la televizor sau în media. E ușor să zbierăm că vrem dreptate. Iar dacă tot vrem să fim atât de etici, haideți să fim cu toată lumea, nu să vrem dreptate doar când e cazul de altcineva, nu de mine.”, a concluzionat Tabără.