Nicolae Robu susţine prelungirea stării de urgenţă: „Ar fi un dezastru dacă am ridica acum toate restricţiile”

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, susţine prelungirea stării de urgenţă şi îi acuză pe cei care fac un adevărat scandal din această decizie. Edilul consideră că s-ar ajunge la un dezastru dacă ar înceta acum toate restricţiile şi spune încă o dată că o situaţie excepţională necesită măsuri excepţionale.

„Unii fac mare scandal că preşedintele va prelungi starea de urgenţă. Ce vreţi, să-i lăsăm pe cei din Ţăndărei sau alţii ca ei să zburde prin ţară? Abia atunci s-ar ajunge la un dezastru, dacă noi am ridica acum toate restricţiile, toate interdicţiile. Starea de urgenţă permite decizii imediate. E o stare excepţională şi într-o stare excepţională trebuie să se poată lua măsuri excepţionale şi prompte, fără multă birocraţie”, a afirmat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Primarul mai vorbeşte despre o ridicare etapizată a restricţiilor, care să fie în concordanţă cu realitatea şi crede că nu este indicată înăsprirea lor.

„Consider că este necesar să mai avem stare de urgenţă. Dar asta nu înseamnă că în etapa a doua a stării de urgenţă trebuie să se înăsprească condiţiile, ci trebuie să fie stabilite reguli în acord cu realitatea, cu evoluţiile din viaţa reală. Aici este toată taina. Nu trebuie nici să se exagereze cu restricţii, cu interdicţii, ineficiente până la urmă, ci trebuie să se facă ceea ce cere viaţa reală. Dacă se impune o întărire a restricţiilor trebuie să se pună în aplicare, dar eu nu cred că va fi cazul de aşa ceva, dar dacă se impune o relaxare etapizată şi eu cred că asta se va întâmpla, atunci eu cred că în starea de urgenţă trebuie să se vină cu ordonanţe militare care relaxează treptat lucrurile”, mai afirmă edilul.

Cât va dura această perioadă? Până când numărul celor îmbolnăviţi şi decedaţi va scădea, spune Robu.

„Eu cred că preşedintele ca om responsabil ce s-a dovedit a fi, dacă vede că am scăpat de pandemie, că scade numărul de morţi şi de îmbolnăviţi şi nu mai suntem în pericol, va putea să scoată un decret prin care să spună că oprim aici starea de urgenţă. Dar nu avem voie să ne hazardăm”, a conchis Robu.

Acesta a mai spus că luând prin comparaţie statistica îmbolnăvirilor şi a morţilor din România cu cea din alte ţări s-au luat decizii bune şi în timp util.

Preşedintele Klaus Iohannis va semna astăzi decretul pentru prelungirea stării de urgenţă.