Încă un incendiu de vegetație! Pompierii ISU și voluntarii luptă cu flăcările în Tomești!

Vântul și terenul accidentat le dau de furcă echipajelor de pompieri și voluntari. Arderea s-a întins pe 25 de hectare. ISU Timiș transmite o serie de recomandări pentru prevenirea unor astfel de incidente, tot mai frecvente în această perioadă a anului.

Echipajul ISU Timiș a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu de pășune împădurită astăzi, la ora 09.06. O autospecială de stingere cu cinci pompieri s-a deplasat imediat la locul solicitării. 20 de localnici și pompieri voluntari au venit în ajutorul ISU și pun umărul la stingerea incendiului. Flăcările ard pe o suprafață de 25 de hectare. Natura le pune piedici celor care intervin. Vântul puternic intensifică arderea și facilitează propagarea incendiului, pe când terenul accidentat împiedică utilizarea autospecialei. Pompierii acționează doar cu motosuflante, pliciuri pentru stins incendii și lopeți.

În ultimul timp, pompierii ISU au fost solicitați pentru stingerea mai multor focare de incendii de pădure, care au fost cauzate de arderea vegetației. ISU Timiș face apel către cetățeni să respecte măsurile specifice pentru prevenirea incendiilor. Focul deschis nu trebuie utilizat în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt, cât și la o distanță mai mică de 10 m de materiale sau substanțe combustibile. Arderea miriștilor, resturilor vegetale, gunoaielor și deșeurilor trebuie să fie făcută în locuri special amenajate și doar cu permis de lucru cu focul, după informarea în mod prealabil a serviciului privat sau voluntar pentru situații de urgență. Cetățenii trebuie să se intereseze la Primării cu privire la zilele și locațiile amenajate special pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscate în scopul arderii. Focul controlat trebuie supravegheat permanent și jarul necesită să fie stins după încetarea arderii.

ISU Timiș subliniază că intervențiile de acest gen necesită un volum semnificativ de resurse, costurile fiind pe măsură.