Nicolae Robu promovează litoralul românesc în contextul Alianței Vestului

Recent, s-au luat primele măsuri concrete legate de Alianța Vestului (AVE), semnată între orașele Timișoara, Arad, Oradea și Cluj. După ce s-au aprobat unele măsuri legate de abonamentele de parcare, Nicolae Robu a fost luat din nou „de val” și a vorbit despre lipsa autostrăzilor, motiv pentru care, în opinia sa, timișorenii nu merg pe litoralul românesc. Liberalul nu a ratat nici ocazia să îl atace pe directorul Aeroportului Internațional Timișoara, pesedistul Dan Idolu.

Astfel, clujenii, orădenii și arădenii vor putea parca în Timișoara cu abonamentele lor pentru orașele din AVE, fără a plăti nimic, cu excepția zonei zero a capitalei Banatului. Robu a precizat că el împreună cu ceilalți trei primari din alianță și-au trasat atât obiective de anvergură, care vor fi realizate în timp, dar și obiective mai mici, care să aducă un confort resimțit de cetățeni în scurt timp, precum măsura cu parcatul.

Cât despre alte obiective imediate, primarul a vorbit despre faptul că se vor face schimburi de experiență cu privire la aplicațiile informatice făcute deja de către cele patru orașe, în contextul în care toate cele patru orașe din alianță mizează pe dezvoltarea conceptului de „smart city”.

Robu crede că lipsa autostrăzii îi face pe timișoreni să meargă în concedii în străinătate

Primarul a punctat și că AVE va milita pentru ca autostrăzile care leagă Banatul și Ardealul de capitală și Moldova să fie făcute mai repede. În acest context, liberalul a pomenit despre importanța finalizării autostrăzii între Deva și Timișoara, precum și construcția uneia între Sibiu și Pitești, importanța construirii unui asemenea drum între Ardeal și Moldova, dar și legarea Sebeșului de Turda, astfel încât Ardealul să fie legat direct de București, în cele din urmă.

Robu a concluzionat că timișorenii merg în concedii în „Croația, Muntenegru sau mai departe, spre Coasta de Azur” deoarece până acolo au autostradă, în detrimentul litoralului românesc. „Nu e normal să ai legătură directă cu litoralul țării tale (…) La 100 de ani, ne-ar fi stat bine ca toate provinciile istorice să fie conectate între ele prin autostrăzi. Nu s-a luat acest lucru în considerare de facto, astfel încât acest deziderat să fie prioritate națională”, a spus Robu.

Dan Idolu, luat în vizor

Cum primarul a divagat spre drumuri care leagă toată țara, jurnaliștii l-au întrebat cum se va rezolva transportul în Timișoara și aeroportul din Cluj, când timișorenii abia au legături cu aeroportul de aici, de pe teritoriul comunei Ghiroda. O ocazie perfectă pentru săgeți la pesedistul Dan Idolu. „Transportul este deficitar pentru că așa dorește conducerea aeroportului să se întâmple lucrurile. Eu am cerut numărul de călători din 15 în 15 minute, ca să vedem câte mijloace de transport punem la dispoziție”, a precizat Robu, care a recunoscut că acum nu mai vorbește cu Idolu.

Directorul aeroportului este și consilier local. Din această postură, el și primarul s-au certat pe tema ultimelor decizii importante de consiliu local, precum majorarea taxelor și impozitelor.