Laurențiu Alexandru Danciu nu lasă Banatul pentru Steaua sau Dinamo: „99% va pleca la Jocurile Olimpice de la Tokio”

Județul Timiș are deja un mare pariu pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020. Laurențiu Alexandru Danciu, cel mai bun sportiv al județului în 2018, are șanse mari să prindă competiția supremă, după ce în an de majorat a participat la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires. Născut în Hunedoara, sportivul nu pleacă la cluburile departamentale din București, iar antrenorul său de la Timișoara, Zlatmoir Balojin, îi vede un mare viitor.

Anul acesta, când a pășit în lumea adulților, Laurențiu Danciu (foto, dreapta imaginii) se poate lăuda cu medalii la Campionatul Național, medalie de argint la Europeanul de juniori, aur la Mondialul de juniori, dar și un argint la Jocurile Olimpice de Tineret. Performanțe de lăudat, mai ales că hunedoreanul s-a apucat de canotaj în urmă cu patru ani, după o selecție făcută de Zlatomir Balojin. În patru ani, a devenit cel mai bun sportiv al județului. „Am avut un an bun, mi-am îndeplinit toate obiectivele. A fost un an cu rezultate bune, foarte bune și mulțumitor. Am aflat acum, pe ultima sută de metri. Sunt bucuros și mulțumesc tuturor pentru susținere, pentru invitația făcută. Îmi doresc ca și pe viitor să am rezultate bune”, a spus canotorul, la gala de final de an a Direcției Județene pentru Sport și Tineret.

Anul acesta, devine senior

”Punctul culminant” din cariera lui Danciu a fost argintul cucerit toamna aceasta la Buenos Aires, în probla de dublu rame, alături de colegul Florin Nicolae Arteni Fîntînariu. Anul viitor cel puțin, cei doi nu vor concura împreună, deoarece sportivul de la CSM Timișoara începe senioratul, iar colegul va fi în ultimul an de juniorat. Chiar și așa, cel mai bun sportiv al Timișului nu se descurajează. ”A fost frumos, un vis împlinit, emoții mari. În Argentina fost la fel ca la Mondiale. Și la Mondiale am avut aceleași emoții. Am avut încredere multă în noi. Unii nu prea credeau, dar și eu și colegul meu am avut încredere.Pentru 2019 îmi propun să mă mențin bine, pentru că am trecut la seniori, sunt la lot. Vreau să merg bine, să performez cât mai mult și să mă apropii de seniorii mari”, a punctat Danciu.

Antrenorul îl vede deja la Tokio

Laurențiu Danciu calcă pe urmele altor canotori de lot național formați pe apele Begăi, localnicii Cristian-Ilie Pîrghie și Ștefan Marian Enache. Cei doi au plecat de ani buni la Steaua, respectiv Dinamo, dar deocamdată, hunedoreanul nu vrea să plece de la CSM Timișoara. Antrenorul Zlatomir Balojin povestește cum l-a convins. „Au fost mari sacrificii făcute din parte autorităților. În primul rând, a Clubului Sportiv Municipal Timișoara, și apoi dorința lui de a rămâne, nu de a pleca, pentru că și-a dat seama că se poate face canotaj și în Timișoara. A avut oferte foarte mari, la Steaua, la Dinamo. A stat de vorbă cu mine și i-am explicat că se poate și aici bine de tot practica sportul de performanță”, a precizat Zlatomir Balojin, devenit, la rândul său, antrenorul anului în Timiș.

Cel mai bun sportiv din Timiș a plecat în cantonament cu lotul național în Italia. După ce l-a descoperit în urmă cu patru ani, Zlatomir Balojin e convins că Danciu va prinde și biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020, când tânărul va avea 20 de ani. „Are șanse foarte mari. Pleacă 30 de sportivi în pregătire pentru Jocurile Olimpice din Japonia, care ne așteaptă sută la sută cu el în frunte. Dacă autoritățile locale nu pot ține unul singur, care 99%, să nu zicem 100%, va pleca la Jocurile Olimpice, atunci închidem porțile și ne lăsăm de treaba. Dar eu zic că se poate și se va găsi înțelegere”, a precizat Balojin despre Danciu.

Vâslind prin vaporetto

Bega este poate cel mai „fotogenic” canal din România. Adesea, prin fotografiile timișorenilor și turiștilor, se regăsesc și canotori. Din acest an, pe luciul apei apar și celebrele vaporetto. Compromisul găsit a fost ca bărcile să facă loc vaporașelor turistice. „Nu ne afectează discuțiile că se face mai puțin canotaj în Timișoara. Am ajuns la înțelegere cu vaporettele. Se poate face și canotaj, și pescuit, și turism”, a povestit Zlatomir Balojin despre această problemă.