Nicolae Robu: „Învăţământul online trebuie să fie complementar învăţământului faţă în faţă, nu să îl înlocuiască”

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, ia în considerare mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a activităţii educaţionale din toamnă. Ministru a afirmat că sunt şanse minime ca şcoala să înceapă normal şi ia tot mai mult în calcul continuarea pe varianta online. Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a precizat că, deşi se consideră promotorul tehnologiei educaţionale moderne, îşi doreşte ca aceasta să fie doar complementară profesorului la catedră.

Ministrul Educaţiei recunoaşte că sunt şanse minime ca şcoala să înceapă normal din toamnă, ţinând cont de evoluţia în momentul de faţă a pandemiei şi ia în calcul mai multe scenarii. Unul dintre acestea şi cel mai optimist este rocada elevilor. Adică unii să stea acasă şi să desfăşoare cursurile online, iar alţii să vină la şcoală, urmând ca apoi să facă schimbul.

Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, în calitatea de profesor, profesie pe care a exercitat-o ani la rând, a prezentat un punct de vedere referitor la această situaţie. Robu, deşi se consideră iniţiatorul tehnologiei educaţionale moderne în oraşul de pe Bega, spune că aceasta nu trebuie să înlocuiască modelul clasic, faţă în faţă. Dar că în situaţii extreme nu există alte soluţii.

„Decizia trebuie să fie luată de Ministerul Educaţiei şi unităţile sale deconcentrate, inspectoratele şcolare judeţene. Eu am fost promotorul tehnologiei educaţionale moderne în Timişoara. Întotdeauna am spus da, această tehnologie este extraordinară. De atunci şi până acum ea a şi evoluat. Am văzut-o în parte în contextul acesta al pandemiei, dar eu ca om de învăţământ îmi doresc să vină această tehnologie în complementaritate la tot ceea ce înseamnă învăţământul faţă în faţă şi nu să îl înlocuiască. În vremuri speciale nu avem de ales. Chiar dacă mie mi-ar plăcea şi am făcut din postura de prorector şi rector eforturi serioase în această direcţie, ca învăţământul faţă în faţă să fie asistat de cele mai noi tehnologii care să fie folosite în educaţie şi cred că asta-i calea cea mai bună, totuşi admit că în anumite situaţii trebuie să ne mulţumim şi cu învăţământul online, cu învăţământul de la distanţă”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timişorei este sceptic şi în ceea ce priveşte variantele alternative deoarece ar fi necesară dublarea numărului de profesori, la fel şi a fondurilor alocate acestui sector.

„Nu vreau să mă pronunţ pentru una sau pentru cealaltă variantă, dar sunt în mare dificultate punerea în aplicare a variantelor alternative, nu neapărat pentru spaţiul de învăţământ, care ar putea fi partajate dimineaţa şi după-masa, cu toate inconvenientele care presupun a face şcoală după-masa. Dar ce te faci cu normele didactice care s-ar dubla dacă i-ai împărţi în două şi nu ai cadre didactice şi nici fonduri, oricât de multă importanţă ai acorda învăţământului?”, a adăugat Robu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/