Nicolae Robu explică de ce nu a introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în centrul Timișoarei: „E vreun studiu?”

Edilul Timișoarei a venit cu explicații suplimentare vizavi de decizia potrivit căreia purtarea măștii de protecție nu este obligatorie în zonele de promenadă ale orașului. Primarul Nicolae Robu spune că nu există nicio cercetare care să demonstreze că oamenii se pot infecta atunci când se plimbă în centrul istoric, dar că nu se va sfii să ia decizii, chiar nepopulare, dacă situația sanitară o va impune.  

„Când conduci trebuie să poți să rămâi cu mintea limpede și să judeci lucrurile cu sânge rece, nu să te panichezi. Oare ar fi meritat să chinuim noi zecile și zecile de mii de timișoreni punându-i să poarte măști în toată această zonă de la Catedrală până la Bastion, unde lumea vine să își încarce bateriile, că avem nevoie de asta, să fim puternici, să rezistăm, să avem imunitate. De ce? E vreun studiu care să fi arătat că se răspândește virusul cu ocazia acestor promenade aici? Nu există așa ceva. Doamne ferește, dacă ar fi, eu nu mă dau în lături de la măsuri oricât de impopulare. (…) Să iau decizii, cum am văzut că fac alții, se intră într-o cursă a deciziilor, care mai de care are mușchii mai mari și demonstrează cetățenilor ce interdicții sunt ei în stare să introducă. Eu nu abordez așa problema, ci sper în curând să scăpăm de această pacoste. Oricum, în ultima vreme, lucrurile au stat mai bine, ați văzut și din raportări.”, a declarat Nicolae Robu.

În 18 august Comitetul Local pentru Situații de Urgență Timișoara a definit care sunt zonele de promenadă în oraș și a stabilit obligativitatea purtării măștii de protecție doar pe malurile canalului Bega, în zilele lucrătoare, între orele 17.00 și 21.00, iar în zilele nelucrătoare – în intervalul orar 9.00-21.00.

„Noi trebuie să umblăm în vremurile astea cu masca la mână și când ajungem într-o zonă unde vedem că este aglomerație și suntem puși să respirăm același aer cu necunoscuți, ne punem masca. Nu trebuie să fie o regulă, trebuie să știm noi să facem asta și când ajungem într-o zonă mai aerisită, o dăm jos. Nu să luăm decizii din astea foarte ferme de când deschidem ochii până închidem ochii stăm cu masca pe nas, că nu ni se oxigenează creierul dacă stăm așa și apar alte probleme.”, a concluzionat primarul.