Nicolae Robu, din nou despre problema gunoiului. De data aceasta, „faza” pe cetățeni: „Vom împânzi orașul cu camere video”

Primarul Timișoarei continuă „cruciada” împotriva gunoiului stradal care a stricat aspectul capitalei Banatului. Dacă până acum, edilul ținea să repete că asociația ADID din subordinea CJT e responsabilă de gunoiul menajar, de data aceasta, liberalul a spus că o parte de vină o au și cetățenii. În acest sens, vrea să sprijine ridicarea deșeurilor mari, dar amenință și cu camere de supraveghere prin tot orașul.

Primarul spune că doar 80% din populația Timișoarei are contract cu operatorii de salubritate. „Eu sunt uimit și uluit de ce conduită au anumiți cetățeni. Am ajuns la concluzia că ei sunt așa pentru că nu au avut parte de o educație corespunzătoare, nici de acasă – cine știe în ce condiții au crescut – nici din școală, că școală nu este orientată cum ar trebui să fie. S-au trezit în Timișoara sau s-au născut aici și lor li se pare normal să scoată în stradă tot ce îi încurcă în casă. 80% dintre cetățeni au abonament și nu e în regulă! 20% ce fac cu gunoiul lor? Voi cere o informare juridică să vedem ce putem face. Normal ar fi să existe cadru legal prin care să putem obliga fiecare familie să aibă contract de salubritate”, a spus primarul.

Robu vrea să subvențioeze ridicarea deșeurilor mari

O altă problemă este că cetățenii aruncă în perioadele în care nu se ridică deșeuri mari, cum ar fi mobila veche, pentru că dacă nu se sincronizează cu perioada când se duc containere în acest sens, ridicarea lor costă. Robu spune că e dispus că primăria să subvenționeze ridicarea acestor deșeuri. „Trebuie să rezolvăm problena celor care își schimbă mobila periodic. Eu vreau să existe posibilitatea ca o dată pe lună să se poată scoate obiectele mari, la prețuri rezonabile. Dacă nu prevede legea, sunt dispus să rezolvăm parțial”, a precizat Robu.

Retim nu mătura bine, Horticultura e „imbatabilă” la capitolul flori

Până spre finalul anului 2018, Retim-ul se ocupa de măturarea în oraș. Robu e de părere că Timișoara nu era suficient de bine „lustruită”. „Hai să fim serioși, niciodată nu s-a făcut ca lumea măturătoarea”, a spus primarul. În prezent, de acest lucru se ocupă, când nu e zăpadă, Horticultura, societate din subordinea Primăriei.

Robu a lăudat Horticultura, care deocamdată are carențe la curățarea coșurilor de gunoi stradale. Primarul spune că punctul forte al societății e îngrijirea florilor. „La întreținere flori, sunt imbatabili!”, a spus edilul. Întrebat de jurnaliști dacă se gândește și la celebrii palmieri, primarul a spus că mai degrabă îi apreciază pentru starea lalelor de pe spațiile din domeniul public.

Big Brohter va amenda timișorenii care aruncă gunoiul pe stradă 

Robu a mai spus că nu vrea să se ajungă la amenzi pentru timișoreni, ci vrea să prevină și să educe oamenii să fie responsabili cu gunoiul. Însă are în plan și să pună multă camere de supraveghere prin oraș: „Ca să-i putem prinde, vom împânzi orașul de camere video”, a precizat primarul.