Nicolae Robu, despre primarii traseiști: „Când începe un nou mandat eu cred că se produce o dezlegare. Ar fi prea mult să se facă un legământ pe viață”

Președintele PNL Timiș, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat astăzi că, deși nu încurajează migrația politică, nu vede „foarte grav” faptul că primarii optează pentru schimbarea partidului la începerea unui nou mandat. Șapte primari din județ, aleși în legislatura care se încheie în toamnă cu susținerea PSD, ALDE sau UNPR, vor candida din partea PNL în 27 septembrie.

Nicolae Robu este de părere că e incorect ca primarii să schimbe partidul cu susținerea căruia și-au obținut mandatul, în timpul exercitării funcției. Situația se schimbă, în opinia lui, în momentul în care un mandat se încheie și începe altul.

„Eu nu am încurajat migrația. Și în timpul mandatului nu cred că este corect să se plece de la un partid la altul. Ești ales sub stindardul unui partid, înseamnă că acolo s-au regăsit, în prezentarea ta în fața cetățenilor, și meritele tale, și meritele partidului, și minusurile tale, și ale partidului și trebuie să mergi până la capăt de mandat sub același stindard.

(…) În viață se întâmplă ca oamenii să constate că nu ies lucrurile așa cum au crezut, cum s-au așteptat și nu știu cât de grav este. În cazul meu nu se va pune problema niciodată. Dacă pleacă din oportunism, doar ca să ajungă la un loc unde să simtă că pentru următorii ani e mai călduț, dar fără niciun atașament, fără o implicare sufletească în schimbarea de apartenență, atunci e condamnabil. Atunci când anumiți primari din mediul rural, în general, care nu fac politică (…) își dau seama că nu pot face pentru cetățeni ceea ce doresc să facă pentru că au greșit când s-au orientat către un anumit partid și dacă aceștia doresc să se repoziționeze nu cred că este foarte grav”, a declarat Nicolae Robu.

În context, liberalul a mai spus și că filiala pe care o conduce a introdus criterii în baza cărora a permis intrarea în partid a unor primari care aparțin altor formațiuni politice.

„Important ar fi să se joace după aceleași reguli de către toți. Dacă se consideră că e un lucru rău, atunci să se legifereze că este nepermisă această migrare. Dar să fie valabilă pentru toată lumea: și pentru parlamentari, și pentru primari. Când începe un nou mandat eu cred că se produce o dezlegare și cred că ar fi prea mult să se facă un legământ pe viață. Dar dacă e legiferat să se întâmple astfel de mișcări, atunci nu poate cineva să joace acest joc politic după niște reguli și competitorii să joace după alte reguli. Fiecare încearcă să își maximizeze șansele, introducând în ecuație niște criterii etice. Filiala PNL Timiș chiar a fost preocupată de aceste criterii și am spus clar că îi primim pe cei care nu au împroșcat cu noroi în PNL, care au făcut administrație și nu politică, pe cei care sunt apreciați de comunitățile lor”, și-a susținut Robu punctul de vedere.

Cine sunt primarii racolați de PNL Timiș în contextul alegerilor locale?

Șapte primari în funcție în localități din Timiș, de la UNPR, PSD sau ALDE și-au înscris candidatura pentru obținerea unui nou mandat de patru ani din partea PNL. Aceștia sunt: Florin Cheaua, primarul localității Satchinez, ales în 2016 cu susținerea UNPR, Ovidiu Doța – primarul comunei Topolovățu Mare, venit de la ALDE, Simion Pop, primarul UNPR al Secașului, Claudiu Coman, primarul de Sânandrei, ales în 2016 din partea PSD, Cornel Gui – PSD, Teremia Mare, Ioan Lihoni – PSD, primar Bethausen și Adrian Koller – PSD, primar Sacoșu Turcesc.

De la stânga la dreapta. Cum explică primarii traseiști schimbarea doctrinei în preajma noului scrutin?

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primarul UNPR în funcție al Satchinezului susține că a fost întotdeauna atașat de liberalism. ”Eu am fost un liberal dintotdeauna. Eu nu am făcut politică până în 2016. Am ales calea intrării în politică în 2016, însă PNL a mers atunci cu candidatul lui și singurul partid care mi-a susținut candidatura a fost UNPR. Nu mai există nimic acolo, din ce știu eu. Toată lumea a plecat în alte părți”, a declarat, pentru expressdebanat.ro, Florin Cheaua, ales în 2016 în primul mandat în fruntea Primăria Satchinez.

Ovidiu Doța, primarul ALDE al comunei Topolovățu Mare, susține că partidul care l-a susținut în alegeri în 2016 ”s-a dus mult prea mult în stânga”, acesta fiind argumentul pentru care acum schimbă partidul și trece la PNL.

”M-am dus de la liberali, la liberali. Toată rețeaua ALDE la noi în Timiș este practic destructurată. Oamenii cu care am pornit acum patru ani nu mai sunt, aproape niciunul nu mai este. (…) Nu mai puteam colabora cu actuala conducere pentru că avem cu totul altă viziune. S-au dus mult prea mult în stânga. Eu am ales calea PNL-ului. A fost o discuție principală, vicele meu e tot PNL. Eu zic că partidul la locale nu contează foarte mult, contează omul”, a declarat Ovidiu Doța.

Calculele electorale au stat la baza deciziei primarului comunei Secaș de a candida sub sigla UNPR în 2016. Acum pleacă la PNL. ”Bojin (n.r, Titu Bojin) a plecat la ALDE, noi ce era să facem? Nu a mers la ALDE pentru mine. Am fost de dreapta, am fost la PNL tot timpul. În 2016, PNL m-a exclus din cursă pentru că au fost prea mulți candidați. Nu mai aveam unde să candidez”, a spus Simion Pop.

Primarul PSD de Sânandrei consideră că alegerile locale nu au legătură cu partidul, ci cu omul care candidează. ”Nu am treabă cu colegii de la Timișoara, Freddie (n.r, Alfred Simonis, președintele PSD Timiș) și Sorin Grindeanu fac o echipă foarte puternică. Am avut treabă cu conducerea centrală că noi nu am mai contat după demisia lui Sorin Grindeanu. Aș fi vrut foarte mult ca el să preia președinția mare a partidului. S-a încercat, dar nu s-a putut. Eu am câștigat acum opt ani din partea USL, când am candidat pentru prima dată. Cum am făcut trecerea de la stânga la dreapta? Nu are nicio legătură, aici se votează omul. Eu am atașamente pentru buna funcționare a lucrurilor în comună și omul asta respectă. Restul sunt detalii care la o comunitate, la sat, nu prea contează. Omul te judecă la vot”, a spus Claudiu Coman.

Primarul PSD de Sacoșu Turcesc, Adrian Koller, a refuzat un dialog, spunând doar că ”e treaba mea, eu merg unde vreau.” Cornel Gui (PSD, Teremia Mare) și Ioan Lihoni (PSD, Bethausen) nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Ioan Lihoni a avut recent un schimb de replici cu președintele PSD Timiș, după ce Alfred Simonis a declarat de la tribuna Camerei Deputaților că ”cel mai tare transfer este primarul de la Bethausen, care spunea despre Iohannis acum un an că nu este român și nu este din rasa noastră”. În replică, Lihoni l-a acuzat pe Simonis de minciună și a negat că ar fi făcut acele declarații.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/