Nicolae Robu anunță o nouă amendă record dată Colterm pentru neachiziționarea certificatelor de poluare. „Trebuie să ajungă la pușcărie!”

colterm 2
explo 1000x200

„E certitudine, ea a fost aplicată”, spune fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, cu referire la o nouă amendă care ar fi fost aplicată orașului pentru neachiziționarea până la 30 aprilie a certificatelor pentru emisii de gaze cu efect seră necesare sistemului centralizat de termoficare. 

„14,5 milioane euro! La atât se ridică a doua amendă record istoric adusă de Fritz Timișoarei. E certitudine, ea a fost aplicată! Mai răbdați, stimați timișoreni?! Nu credeți că e cazul să le plătiți acestui șarlatan și grupurilor de interese oculte ce l-au adus, păcălindu-vă în buna dumneavoastră credință, prin intoxicarea informațională și manipularea neobișnuite pe meleagurile noastre, susținute cu sume uriașe -milioane și milioane de euro!-, puse în joc în cea mai mare parte netransparent și ilegal?!”, scrie fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul edil local este de părere că sancțiunile date pentru neachiziționarea acestor certificate reprezintă prejudicii fără precedent.

„A adus (n.r, Dominic Fritz) orașului două amenzi record istoric, una de 21 milioane euro, alta de 14,5 milioane euro, reprezentând prejudicii fără precedent, pentru care el trebuie să ajungă la pușcărie! Nu doar să plece din funcția de primar, pe care oricum a obținut-o și o deține ilegal, prin declarații în fals și uz de fals! P.S. Amenda este aplicată în lei, valoarea ei exactă fiind 71.862.921 lei.”, a concluzionat Nicolae Robu.

Certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră obligatorii pentru sistemul de termoficare din Timișoara, aferente anului trecut, ar fi trebuit să fie achiziționate până la 30 aprilie 2022. Singurele certificate cumpărate de Colterm sunt cele pentru perioada de după intrarea în insolvență (26 octombrie – 31 decembrie 2021). Primarul Dominic Fritz declara, la finalul lunii aprilie, că primăria nu are baza legală să cumpere restul de certificate aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021. „O nouă amendă va fi contestată. Colterm nu vede o altă posibilitate legală. Ne vom judeca, instanţa se va pronunța. Amenda în sine nu aduce imediat falimentul pentru că va fi contestată.”, declara, la acel moment, Dominic Fritz.

În 2021, Colterm a încasat o amendă în valoare de 21 de milioane de euro pentru neachiziționarea acestor certificate, cele aferente anului 2020. Societatea de termoficare aflată în insolvență are, totodată, datorii de peste 300 de milioane de lei către furnizori.

banner 970 x 250