Niciun câine nu a fost eutanasiat vreodată în adăposturile din Caraș-Severin!

Problema câinilor fără stăpân din adăposturile de animale nu este ușor de gestionat. Numărul acestora este în permanentă creștere, iar administratorii padocurilor trebuie să asigure condiții civilizate, dar și hrană pentru animale. Poate cel mai sensibil subiect din ultima vreme este însă eutanasierea lor, permisă de lege, dar interzisă de moralitate.

În luna octombrie, vestea că la Moldova Nouă ar urma să fie eutanasiați câinii din adăpost care nu sunt adoptați în regim de urgență, a stârnit revoltă în rândul iubitorilor de animale. La acea vreme, spiritele s-au calmat după ce senatorul Marcel Vela i-a garantat primarului Ion Chisăliță că se va implica pentru găsirea rapidă a unor asociații și ONG-uri de profil care să ofere sprijin în gestionarea situaţiei şi în găsirea unor soluţii viabile atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru patrupede.

CITEȘTE ȘI: Popovici și Chisăliță și-au arătat colții! Vela interzice injecțiile letale în padocul de la Moldova Nouă!

N-a fost însă un episod singular, iar de fiecare dată cel care a tras un semnal de alarmă în mod public a fost fostul consilier județean Ionuț Popovici. Acesta i-a condamnat ferm pe „liderii în haine de călău” că ar putea fi în stare să ucidă animalele fără stăpân, dar, în același timp, a atras atenția că adăposturile lasă mult de dorit la capitolul „condiții”.

La scurt timp după episodul de la Moldova Nouă, într-o ședință derulată la Instituția Prefectului, Ionuț Popovici a adus în prim plan subiectul, adresându-se directorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Pavel Borchescu. „În anumite zone din județ este de-a dreptul halucinant, ca să nu spun criminal, ceea ce se întâmplă, pentru că cei responsabili nu-și fac treaba. În ultimii 2 ani câți căței au fost eutanasiați?”, a întrebat Popovici.

Șeful DSVSA a oferit câteva informații în plenul ședinței, cu promisiunea că va transmite către Instituția Prefectului date concrete. Două lucruri au fost însă evidențiate: la nivelul județului Caraș-Severin nu a fost făcută nicio eutanasiere în vreun adăpost, iar la momentul înregistrării fiecare adăpost întrunea toate condițiile. Dar, ca în mai toate domeniile, există și probleme de ordin financiar. „Nu știu dacă știți, dar sunt și probleme de finanțare, care sunt legate și de suprapopularea adăposturilor. E o situație sensibilă. Pe de-o parte, nu sunt condiții în adăpost, pe de altă parte nu sunt luați câinii de pe stradă. Cine e de vină? Nu ar trebui luat în calcul doar care sunt condițiile acolo. În momentul în care au fost probleme în adăposturi, au fost sancțiuni, se corectează… Sunt atâția câini pe stradă, nu sunt nici suficiente adăposturi.”, explica la momentul respectiv Pavel Borchescu.

În informarea ulterioară transmisă Instituției Prefectului spre finalul lunii noiembrie, directorul DSVSA explică situația identificată în fiecare padoc din Caraș-Severin.

Adăpostul de câini fără stăpân Reșița este organizat în cadrul Serviciului Public DIRPCLSIPD al Municipiului Reșița.
La data controlului, în adăpost erau cazați 300 de câini, de diferite talii și vârste, fiind distribuiți în 51 de boxe în care există cuști confecționate din lemn. La nivelul adăpostului există un îngrijitor în permanență, iar hrana este asigurată pe baza unui contract de colaborare cu „Tierschutzverein Animal Voice” și diferite asociații de profil. Adăpostul respectă condițiile minime de bunăstare a câinilor fără stăpân.

Adăpostul de câini fără stăpân din Oțelu Roșu aparține Asociației SHKR, are o capacitate de cazare de 120 de câini, la ora actuală fiind în adăpost un număr de 87 de câini, cazați în 42 de țarcuri dotate cu cuști de lemn și separați în funcție de vârstă, stare fiziologică, sex, grad de agresivitate. Hrana este asigurată din donații efectuate de persoane din Elveția.

Adăpostul de câini fără stăpân din Bocșa are o capacitate de cazare de 80 de câini, la ora actuală existând în adăpost un număr de 20 de câini, cazați în 10 țarcuri prevăzute cu cuști. Hrana este asigurată de către UAT Bocșa, în momentul controlului existând un număr de 110 saci de hrană uscată de 10 kg.

Adăpostul de câini fără stăpân din Moldova Nouă are o capacitate de cazare de 85 de câini, la ora actuală existând cazați un număr de 71 de câini, separați în funcție de vârstă, stare fiziologică, comportament, grad de agresivitate, în 21 de țarcuri. Hrana este asigurată de către UAT Moldova Nouă.

Adăpostul de câini fără stăpân din Anina aparține Asociației StandPunkt și are o capacitate de cazare de 70 de câini. La ora actuală, există în adăpost 54 de câini cazați în 17 țarcuti, fiecare țarc fiind prevăzut cu 4 cuști confecționate din lemn. Hrana necesară animalelor din adăpost este asigurată de către UAT Anina, aprovizionarea făcându-se de două ori pe săptămână și de către Asociația StandPunkt din Germania.

Asociația pentru protecția animalelor ProPet din Băile Herculane are o capacitate de cazare de 400 de câini, la ora actuală fiind în adăpost un număr de 160 de câini, cazați în 82 de țarcuri prevăzute cu cuști de lemn. Hrana este asigurată din donații.

Adăpostul de câini fără stăpân din Oravița are activitatea suspendată începând cu data de 21 iunie 2022.

„Fiecare adăpost de câini fără stăpân din județul Caraș-Severin este înregistrat sanitar-veterinar conform Ordinului ANSVSA nr. 16/2010. În nici un adăpost de câini fără stăpân de pe raza județului Caraș-Severin nu s-a practicat eutanasierea animalelor.”, mai transmit reprezentanții DSVSA, fără nicio mențiune despre vreo neregulă constatată la data controalelor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/