Popovici și Chisăliță și-au arătat colții! Vela interzice injecțiile letale în padocul de la Moldova Nouă!

vela padoc

Acuzat că va îmbrăca astăzi haina de călău al câinilor fără stăpân care se tot înmulțesc în orașul de la Dunăre, primarul Ion Chisăliță îl somează pe fostul vicepreședinte al Consiliului Județean să nu se mai cațăre pe sentimentele oamenilor pentru a aduna capital electoral!

„Zeci de suflete nevinovate sunt condamnate la moarte. Execuția lor va avea loc luni, în 17 octombrie. Așa înțelege primarul (ilegitim) din Moldova Nouă să rezolve problema câinilor fără stăpân din oraș. În loc să investească în dezvoltarea padocului de câini și să creeze condiții în adevăratul sens al cuvântului pentru bietele animale (care nu par nici agresive, nici bătrâne, ci doar chinuite în cuști prea mici), se ascunde cu lașitate în spatele unei hotărâri de guvern macabre care permite autorităților locale să își îmbrace liderii în haine de călău fără să fie condamnați. Rușinos!”, a dat alarma consilierul județean Ionuț Popovici pe pagina sa de Facebook.

Iubitorii de animale au reacționat rapid și au cerut administrației locale de la Moldova Nouă să oprească o eventuală acțiune de eutanasiere în masă, dacă ea chiar e luată în calcul. Primarul Ion Chisăliță a ținut să-i liniștească pe toți cei îngrijorați, explicându-le că, „în conformitate cu prevederile legale în vigoare, doar patrupedele bolnave ridicate de pe raza oraşului Moldova Nouă sunt eutanasiate, la indicaţia, sub supravegherea şi cu concursul unui medic veterinar, pentru a nu crea focare în interiorul adăpostului”. Cu alte cuvinte, nu va fi eutanasiat niciun câine pe motiv că ar genera cheltuieli prea mari bugetului local. Edil-șef recunoaște că animalele din adăpostul ce aparţine Serviciului Public de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân Moldova Nouă sunt tot mai multe și că depășesc capacitatea, dar nu s-a pus problema uciderii acestora. Cu excepția câinilor bolnavi.

„Niciodată, de când sunt primar, în acel adăpost nu a fost eutanasiat vreun câine. Mă confrunt, în acest moment, cu o problemă majoră legată de înmulțirea necontralată a patrupedelor, precum și cu abandonul lor la marginea orașului, de către persoane provenite din localităţile limitrofe. Am încercat organizarea unui târg de adoptii, am făcut apel la asociații şi ONG-uri pentru a primi sprijin atât în ceea ce priveşte adopţia, cât şi materialele necesare sterilizării, însă n-am reuşit să găsesc înţelegerea necesară. În aceste condiţii, adăpostul s-a suprapopulat, iar presiunea venită din partea cetățenilor s-a accentuat, în timp ce eu, efectiv, am epuizat toate pârghiile disponibile pentru gestionarea acestei probleme.”, a precizat primarul orașului Moldova Nouă.

Mare iubitor de animale, senatorul Marcel Vela, cel care a înființat Poliția Animalelor pe vremea cât a fost ministru al Afacerilor Interne, a intervenit de urgență. „În rezolvarea situaţiei, un important aport şi-a adus domnul senator de Caraş-Severin, Ion-Marcel Vela, care m-a încredinţat de tot sprijinul dumnealui în găsirea rapidă a unor asociaţii şi ONG-uri de profil care să mă sprijine în gestionarea situaţiei şi găsirea unor soluţii viabile atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru patrupede, astfel încât să nu se ajungă la situaţia eutanasierii câinilor din adăpostul de la Moldova Nouă.”, a subliniat primarul Chisăliță.

Cât despre implicarea lui Ionuț Popovici în problema câinilor de pe malul Dunării, edilul-șef i-a transmis să-și vadă de treaba lui. „Aş dori să-i atrag atenţia domnului consilier judeţean Ionuţ Popovici, în prezent director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, să înceteze a mai transforma o problemă gravă a oraşului şi care afectează viaţa locuitorilor din Moldova Nouă în capital electoral, atâta vreme cât, anterior anului 2020 sau măcar în perioada deţinerii mandatului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, nu s-a implicat absolut deloc în rezolvarea acestor probleme.”, a conchis Chisăliță.