Dacă reticența în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 s-a făcut simțită în rândul cadrelor medicale, iată că nici cadrele didactice nu fac excepție de la aceasta, în ciuda faptului că de imunizarea personalului din învățământ depinde în mare măsură redeschiderea școlilor.
Ministrul Educației își bazează decizia vizavi de revenirea elevilor pe băncile școlilor punând accent pe vaccinarea cadrelor didactice. În acest sens a fost trimisă o adresă tuturor inspectoratelor școlare județene, dar și tuturor universităților, pentru a realiza o situație statistică a angajaților dispuși să se vaccineze. Situația statistică constituie unul dintre factorii luați în calcul pentru revenirea la modalitatea de parcurgere a materiei în varianta tradițională.
„Cadrele didactice și personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deservește realmente o activitate esențială extrem de importantă pentru societate și pentru sistemul educațional din țara noastră și cu siguranță va avea prioritate la vaccinare, iar aceste date vor fi corelate și cu măsurile luate de alte state care se confruntă cu aceeași problemă, pentru a decide redeschiderea școlilor în condiții de siguranță pentru elevi, cadrele didactice, dar și pentru familiile acestora”.
La nivelul județului Caraș-Severin, dintr-un total de 409 unități de învățământ, unde își desfășoară activitatea peste 4.000 de persoane, mai exact 4.037 – iată cum se prezintă situația vizavi de acțiunea de imunizare:
– 1.296 din totalul de 2.967 chestionați (43,68%) – personal didactic de predare;
– 130 din 288 (45,14%) – personal didactic auxiliar;
– 257 din 782 (32,86%) – personal nedidactic.
Situația vaccinării personalului din învățământ la nivel național
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze anti-Covid-19 se apropie de 50%, în timp ce procentul în cadrul mediul academic este de 60%:
„Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, ora 16.00, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”.
În ceea ce privește o dată exactă a redeschiderii școlilor, Sorin Cîmpeanu a mai completat:
„Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate, pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”.