NEWS ALERT. Cazul „Torma”, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene!

Reales primar al orașului Moldova Nouă, Adrian Torma își vede viitorul în administrația publică stabilit de instanțele de judecată. Înalta Curte îi va valida sau nu al doilea mandat, în timp de Curtea Europeană va stabili dacă a fost sau nu incompatibil!

Declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate pentru că, în calitate de primar, a semnat un contract, consecință a unui proiect de hotărâre aprobat în prealabil de Consiliul Local, prin care un ONG, Tommyland, a beneficiat de un imobil pentru a desfășura diverse activități pentru copii și tineri, Adrian Torma a contestat decizia în instanță. Incompatibilitatea a fost argumentată de către inspectorii de integritate prin faptul că soția edilului avea la acea vreme calitate oficială în structura de conducere a ONG-ului. Practic, primarului Torma i se impută că a pus în executare o hotărâre de Consiliu Local. N-a avut niciun câștig, nici el, nici soția sa. Problema este că ANI nu judecă în spiritul legii, ci așa cum scrie la carte.

Magistrații Curții de Apel Timișoara sunt și ei în încurcătură. Legislația e interpretabilă, iar avantajele pe care familia Torma le-ar fi obținut de pe urma acelui imobil în care dansează niște copii sunt imposibil de găsit. Astfel, instanța a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene spre a se pronunţa cu privire la următoarele aspecte neclare în legislația noastră sau care contravin prevederilor din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sau Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Printre altele, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este solicitată să explice astfel dacă în cazul constatării unui conflict de interese a unei persoane ce ocupă o funcţie de demnitate publică aleasă, se aplică în mod automat, în baza legii, sancţiunea complementară a interdicţiei de a ocupa funcţii publice alese exclusiv pentru o perioadă prestabilită de 3 ani, fără a da posibilitatea stabilirii unei sancţiuni proporţionale cu abaterea săvârşită.

Curtea de Apel Timișoara a suspendat în consecință judecata cauzei privind incompatibilitatea primarului Torma până la comunicarea unei soluţii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene!