Nervi și scandal! Opoziția din consiliu a părăsit ședința, după ce primarul a blocat din nou finanțarea spitalului

Consilierii locali lugojeni din partidele din opoziție PNL, PMP și singurul independent au părăsit plenul ședinței extraordinare, de marți, 17 septembrie.

Aleșii locali au fost nemulțumiți că la singurul punct de pe ordinea de zi, privind o rectificare de buget de 1.731.000 de lei, nu a fost inclusă și o modificare în bugetul spitalului cu suma de aproape 625.000 de lei, cerută prin adresă către Primăria și Consiliul Local Lugoj de conducerea Spitalului Municipal „dr. Teodor Andrei”. Înaintea începerii votării rectificării, propuse de primarul Francisc Boldea, au avut loc discuții aprinse între șeful executivului lugojean, pe de-o parte și managerul spitalului, dr. Erwin Floroni, prezent în sală, respectiv consilierul local Bogdan Blidariu de la PNL, pe de altă parte.

Francisc Boldea și-a început expunerea prin a acuza spitalul că nu a făcut solicitarea de rectificare pe adresa primăriei, ci doar către Consiliul Local Lugoj. Acesta a imputat managerului că nu vine să discute față în față problemele de la spital. Afirmațiile au fost respinse de către medicul Erwin Floroni, care a arătat o adresă trimisă și către Primărie și către Consiliul Local Lugoj cu data de 11 septembrie, explicând și cum a cheltuit banii. Surprinzător a fost faptul că adresa de rectificare către Consiliul Local „nu a ajuns la consilieri”, după cum a arătat Bogdan Blidariu.

„Vă repartizează secretarul municipiului, dar dacă eu nu scriu pe ea, nu are cum să o dea… Nu există nicio adresă către Primărie, este doar o adresă trimisă în atenția Consiliului Local Lugoj. De patru luni de zile nu m-am întâlnit cu conducerea spitalului, am avut o întâlnire doar cu directorul medical și cu directorul economic, pentru oxigen. Am stabilit că în fiecare joi dimineața ne întâlnim cu conducerea spitalului pentru a discuta problemele. Am discutat cu toți cei care vor să facă ceva și cu consilierii și ne vom întâlni cu ordonatorul terțiar de credite, care este domnul Floroni și vom propune în ședința ordinară din 26 septembrie o rectificare și vom rezolva problema. Solicit joi, la ora 8.00, o întâlnire cu conducerea spitalului pentru motivarea modificării listei de investiții propusă pe anul acesta. Ați cerut banii pentru o acreditare și nu se poate la investiții. Anul acesta, din 34 de miliarde s-au cheltuit doar 2 miliarde”, a spus Boldea.

Replica lui Erwin Floroni nu s-a lăsat așteptată. „Nu este așa. Am o adresă cu număr de înregistrare către Primărie și către Consiliul Local, din 11 septembrie. Către Primăria Municipiului Lugoj are numărul 73126, din 11.09.2019. De ce denaturați adevărul? Nu am cerut pentru acreditare. Am cerut pentru amenajarea sălii unde va fi computerul tomograf, pentru laboratorul spitalului, pentru urinar, pentru încălzire și pentru iluminat… Întrebați-mă pe mine de ce nu am cheltuit banii, că-s aicea, nu-s o marionetă, sunt aici, sunt prezent. Întrebați-mă și vă răspund. Știți că vă dau răspuns, d-aia nu mă întrebați. Știți că răspunsurile sunt pertinente și sunt reale… Am promisiunea dumneavoastră în fața consiliului că veți băga rectificarea în ședință?”, a încheiat managerul spitalului. După ce le-a fost respinsă propunerea de a vota la actuala ședință prin amendament banii pentru spital, Mihai Agache, Mihai Anghel, Bogdan Blidariu, Mariana Epure, de la PNL, Cristian Cornean, Fedor Mașniță, de la PMP și Liviu Brândușoni, independent, au părăsit sala.

Primarul a „promis pe cuvânt” totuși, în fața directorului de la spital și a consilierilor, că problema banilor se va rezolva în ședința ordinară din 26 septembrie. Ședința a continuat după ce au plecat consilierii opoziției și directorul spitalului cu votarea rectificării de buget propuse de primar. Consilierul local Mariana Epure, președintele de ședință, a fost înlocuit de Cristian Galescu, următorul în ordine alfabetică. Proiectul de pe ordinea de zi a fost votat, în unanimitate, în viteză, de către cei 11 consilieri de la PSD și ALDE rămași în sală.