Infirmiera Elisabeta Jurca a adus inspectorii de la ITM în Centrul de Sănătate Multifuncţional Bozovici, cu regim de Centru de Zi, secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Reşiţa, unde, spune femeia, a fost luată de proastă și obligată să lucreze mai mult decât e prevăzut în fișa postului și să mintă atunci când s-au efectuat controale. Drept răsplată, acum se încearcă înlăturarea ei!
Elisabeta Jurca susține că s-a săturat să fie umilită și prostită în față sau să suporte presiunile făcute de o condamnată penal, astăzi directoare de centru. „Lucrez de trei ani în spitalul din Bozovici. Am făcut de toate, eu am spălat, eu am făcut curat, eu am îmbrăcat, eu am legat la EKG. Tot eu mă ocup și de deșeurilor periculoase Nu mi-a fost frică de lucru. Altele plecau și câte o săptămână, eu au vrut două zile de concediu, că a fost nunta surorii mele. Mi-au spus că nu se poate, că eu nu am înlocuitor. În 2015, eu am aflat că apar pe statele de plată ca fiind în concediu, când, de fapt, eram la lucru! Eu nu am știut nimic. Le-am spus domnilor doctori, am fost la contabil, degeaba. Eu după 22 de ani de spital sunt începătoare! Așa apar în acte! Am aflat asta după ce am adus ITM-ul. Dacă eram la lucru și figuram în concediu, trebuia să fiu măcar plătită. Pur și simplu își bat joc de mine!”, spune revoltată infirmiera.
Indignată și dezgustată de ceea ce se întâmplă în sistemul medical românesc, infirmiera a dezvăluit pentru Express de Banat lucruri scandaloase, care, dacă se confirmă, ar trebui să conducă spre măsuri drastice. „Mi s-a sugerat să ajungem la o înțelegere. Au auzit că am sesizat ITM-ul și atunci au venit niște muncitori de la Primăria Bozovici, au întrebat de mașina de spălat. Vroiau să ia mașina de spălat din oficiu. Nu știu unde au ascuns-o! Când a venit ITM-ul, s-au cerut dosarele cu dezinfecția, că eu treceam totul în registru. Pe baza aia am primit concediu 31 de zile. Efectiv și-au bătut joc de mine! Au venit la mine cu un contract în 2016, deși el trebuia făcut în 2012, e datat 2012, dar l-am semnat în 2016!”, a mai povestit Elisabeta Jurca.
Dar ce legătură are mașina de spălat cu controlul de la ITM și cu angajații Primăriei Bozovici?! Ne-a explicat tot infirmiera Elisabeta Jurca: „Eu spălam lenjeria, o întindeam la uscat prin saloane! Lenjeria trebuia să o trimitem la Reșița, dar cum, cu o mașină fără aviz?! Avem lenjerie și cu urină, cu sânge. Mă puneau să mint că s-a spălat Reșița, dar eu spălam de fapt lenjeria, la mașina de spălat din oficiu!”
Acuzațiile femeii nu se opresc însă aici. Medicul internist Ileana Jura este arătat cu degetul pentru că ar jongla cu internările de o zi, astfel încât să-și asigure veniturile. „Doctorița ne-a pus să aducem cardurile de sănătate pentru internări, că ea își ea banii în funcție de internări. Dacă nu are un anumit număr de internări nu-și ia salariul! I-am dus și cardul mamei, și al unor neamuri!”, a mai dezvăluit infirmiera.
Dar toate aceste lucruri nu au rămas fără consecințe. Cel puțin așa susține Elisabeta Jurca: „După ce am adus ITM-ul, doamna Cerasela Nițu, directoarea de la spital, mi-a spus să-mi caut de lucru la magazie. Face presiuni să plec! Acum au adus o femeie, au angajat-o cu patru ore! Contabilul m-a amenințat că nu mai iau banii. De patru luni nu mi-au dat un leu! Acum mi-au dat înștiințare că se reduce programul la patru ore. E posibil așa ceva într-un spital?!”
Răspunsul vine de la Violeta Florea, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Reșița. „Noi nu avem decât partea de spital cu spitalizare de zi și cu cabinetul de Interne și Pediatrie. În spitalul din Bozovici noi avem cabinetul de Pediatrie și opt paturi spitalizare de zi medicină internă. Noi avem un parteneriat cu Primăria Bozovici. Noi plătim salariile personalului medical și medicamentele. Partea de gospodărire, spălatul lenjeriei, paza, plata curentului electric, căldura iarnă, de toate astea se ocupă Primăria Bozovici. Așa e parteneriatul făcut. Deci, normal și lenjeria trebuie igienizată tot prin grija Primăriei. Infirmiera respectivă nu e angajata noastră. Noi avem doi asistenți medicali și doi doctori. Atât! Noi nu avem spălătorie, pază, curățătorie. Așa e protocolul”.