Bate vântul schimbării în centrele de plasament cu probleme!

Acuzațiile grave aduse conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului nu rămân fără ecou. Președintele Consiliului Județean, for în subordinea căruia se află Direcția, are în vedere măsuri de reorganizare.

Neregulile din Centrul de Plasament „Speranța” și Centrul „Sfânta Maria” din subordinea DGASPC au fost scoase la iveală de un control al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin. Printre altele, conducerea Direcției este arătată cu degetul după ce a cumpărat alimente la suprapreț. Acesta este doar un aspect, însă lucrurile sunt mai grave. Verificările au scos la iveală și coșmarul pe care îl trăiesc copiii instituționalizați. Aceștia nu au beneficiat de consultații medicale adecvate. Ba mai mult, nici măcar cei infestați cu HIV nu aveau parte de o atenție sporită. Atitudinea șefei centrului nu este nici ea mai bună, copiii fiind tratați cu țipete și jigniri.

După ce au ieșit la iveală toate aceste nereguli, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pregătește schimbări în ceea ce privește Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului. „Acuzațiile vin în urma unor rapoarte ale unor controale care s-au făcut nu cu mult timp în urmă. Unele dintre problemele care au fost sesizate în urma acestor controale au fost remediate, însă unele sunt în curs de remediere. La Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului am de gând să facem o analiză și să propun o reorganizare, mai ales ținând cont de faptul că persoanele din căminele pentru persoane vârstnice vor trebui să fie în subordinea acestei Direcții Generale, să nu mai fie în subordinea Consiliului Județean, cum erau până acum. Cele trei cămine pentru persoane vârstnice și căminul pentru persoane fără adăpost de la Caransebeș. Evident că și la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului va fi nevoie de o reorganizare. În ce constă, o să vă spun atunci când va fi finalizată. Să discut cu colegii mei, să analizăm să vedem care sunt cele mai bune soluții și variante. Atunci când o să avem o formulă definitivă, o vom anunța”.

leader board 728 x 90 px

Rămâne de văzut dacă după reorganizarea pe care o pregătește șeful forului județean vor mai rămâne în funcție cei care acum sunt arătați cu degetul de controalele organelor abilitate.

CITEȘTE ȘI:

SCANDALOS. Japcă în centrele de plasament! Copiii abandonați și sărmanii mănâncă puțin, dar de două ori mai scump!

S-a sesizat Parchetul! Copiii instituționalizați, abuzați, umiliți și lăsați să sufere „ca un câine”!