S-a sesizat Parchetul! Copiii instituționalizați, abuzați, umiliți și lăsați să sufere „ca un câine”!

Controlul făcut de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin (DGASPC), mai exact la Centrul de Plasament „Speranța” și la Centrul „Sfânta Maria”, a scos la iveală lucruri de-a dreptul scandaloase care se întâmplă cu copiii instituționalizați.

Verificările s-au desfășurat ca urmare a autosesizării AJPIS în urma aparițiilor în presă legate de Florin Ștefu, șef al unui centru de tip familial la instituția condusă de Ana Vasile, care era acuzat de comportament violent față de copii, dar și de tentativă de abuz față de fete aflate în grija sa și a instituției. În urma controlului de la Centrul „Raisa”, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru a se verifica dacă Ștefu se face vinovat de „rele tratamente aplicate minorului”. Mai mult, acesta a fost suspendat temporar din funcție, dar nu a mai așteptat concluziile procurorilor și și-a prezentat demisia.

Tot la „Raisa”, AJPIS a descoperit că unii copii au fost mutați abuziv la alte centre, că se distribuie mai puțină marfă decât se menționează pe bonul de consum, că meniurile nu se respectă, ci se improvizează, că aprovizionarea cu alimente se face o dată la zece zile și aprovizionarea cu pâine o dată la trei zile. De asemenea, produsele pentru igienă sunt utilizate la comun și se dovedesc insuficiente.

leader board 728 x 90 px

Potrivit aceluiași raport AJPIS, nici măcar copiii infectați cu HIV nu se bucură de o atenție mai mare. Ba dimpotrivă, de aceștia încearcă să se scape! Unei tinere din Centrul „Sfânta Maria”, infestate cu HIV, i-a fost revocată măsura de protecție. Pentru că petrece prea mult timp la calculator, fumează și se ceartă cu ceilalți beneficiari! Controlul a evidențiat însă și altceva. Și anume, că șefa de centru are un comportament neadecvat, că țipă și jignește, fapt ce a generat o stare tensionată și conflictuală.

La Centrul „Raisa”, AJPIS a mai verificat ceva. O petiție anunța instituția cu privire la faptul că beneficiarii, copiii, nu sunt duși la stomatolog când au dureri, ci sunt lăsați să sufere „ca un câine” zile întregi, că sunt înjurați și treziți noaptea din somn de șefa de centru. Din păcate, și aceste aspecte s-au confirmat!

În urma controlului s-a identificat și o minoră care se afla la Spitalul Județean pentru a face întrerupere de sarcină. Diagnosticată cu probleme psihice, minora a primit chiar încuviințarea directorului executiv al DGASPC de a se căsători. Nimeni nu a verificat însă cu cine. Verificările au demonstrat că prietenul fetei e un tip violent, iar întreruperea de sarcină a fost amânată deoarece în casieria centrului nu s-au găsit cei 300 de lei necesari intervenției. Mai mult, șefa centrului a încercat să o convingă pe minoră să renunțe la întreruperea de sarcină. „Înainte de a constata că o fată este însărcinată, ar trebui să-i fie oferite cunoștințele ca să nu rămână însărcinată. Din păcate, astfel de subiecte sunt evitate ca fiind sensibile. (…) Minora, în cele două rânduri când s-a dus la spital pentru întrerupere de sarcină, s-a dus cu resursele angajaților, ceea ce denotă lipsa de interes din partea celor responsabili”, a constatat AJPIS. Tot în urma controlului s-a descoperit că o altă minoră absentează fără permisiune. Consecință a celor găsite la „Raisa”, directorul executiv al DGASPC a fost sancționat cu avertisment.