Nereguli financiare la Timișoara și alte primării din Timiș și Caraș-Severin, descoperite de inspectorii Curții de Conturi. S-au formulat sesizări penale

Inspectorii Curții de Conturi au sesizat organele de urmărire penală, după ce au depistat mai multe nereguli financiare la primăriile Timișoara, Săcălaz și Banloc, din Timiș, dar și la Mehadia, în Caraș-Severin, în urma controalelor efectuate în cursul anului trecut. Dosarele sunt în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș.

Informațiile apar într-un document publicat de Curtea de Conturi, cu privire la situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2020.

Potrivit acestor informații, inspectorii Curții de Conturi au estimat un prejudiciu, la Primăria Timișoara, în valoare de aproape 870.000 lei, într-un caz de abuz în serviciu și fals intelectual. Raportul de control datează din iunie 2018.

leader board 728 x 90 px

În ce privește Primăria Săcălaz, este vorba despre două note ale Curții de Conturi. La una dintre ele se precizează încălcarea unui articol din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Articolul invocat se referă la nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi. Faptul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, iar dacă fapta a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este amenda, se mai arată în articolul de lege. În acest caz, prejudiciul estimat depășește 1,5 milioane de lei. În cel de-al doilea caz, în care este prevăzut același articol de lege, este estimat un prejudiciu de peste 1,8 milioane de lei.

La Primăria Banloc, situația este similară cu cea sesizată de Curtea de Conturi la Săcălaz, prejudiciul estimat de inspectori fiind de 115.000 lei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara instrumentează dosarele care vizează primăriile din județul Timiș.

În ceea ce privește Primăria Mehadia, Camera de Conturi a județului Caraș-Severin a estimat un prejudiciu de 200.000 lei. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș.