Nelu Popa se țigănește cu băncile! A salvat 2 milioane de euro, dar vrea aproape dublu!

Primarul Reșiței a obținut promisiunea celor de la Banca Europeană de Investiții cu privire la reducerea dobânzii percepute pentru un credit în valoare de 10 milioane de euro, iar refinanțarea altor două împrumuturi, de data asta la bănci din România, înseamnă altă reducere a datoriei orașului. Reducere de câteva milioane de euro!

Primarul Popa a anunțat ieri, în plenul Consiliului Local, că are deja o soluție concretă prin care să economisească 2 milioane de euro, dar că targetul său este mult mai sus și tocmai de aceea are nevoie de serviciile unui specialist care să negocieze cât mai dur cu băncile. Edilul-șef le-a cerut consilierilor locali să-și dea acordul pentru angajarea unei firme de consultanță specializată pe finanțări, astfel încât să fie refinanțate o parte din creditele care ar fi astăzi destul de dezavantajoase față de piață. Social-democrații din Consiliul Local au vrut să știe cât ar costa astfel de servicii înainte să aprobe proiectul. Nelu Popa nu le-a putut da un răspuns, deoarece aceste servicii urmează să fie scoase la licitație, în schimb, le-a prezentat cu ajutorul consilierului său personal pe probleme economice, Dacian Rusu, avantajele pe care le-ar avea Reșița indiferent cât de scump ar fi consultantul. „În momentul de față, principalele credite cu care dorim să reducem costurile sunt: creditul cu BCR, în valoare de 8.800.000 de lei, respectiv creditul cu Raiffeisen Bank, în valoare de 59 de milioane, valoare inițială. În momentul de față, soldul acestor credite însumează 62 de milioane de lei, echivalentul a 13,8 milioane de euro. Până la finalul acestor credite, costurile actuale ale acestor credite sunt de 7.200.000 de euro. Vorbim de o perioadă de 13, respectiv 14 ani. Deja, în momentul de față, avem o ofertă care produce o reducere de 2 milioane de euro!  Targetul pe care ni-l propunem este să depășim aceste oferte de 2 milioane de euro și să ajungem la 3,6 de milioane de euro. Cum vom face acest lucru?! Vom angaja un consultant extern în vederea demarării procedurilor de negociere cu respectarea procedurilor legale, dorind să atingem targetul de marjă procentuală de 0,5%, respectiv a comisionului de gestionare la 0,24%. Aceste reduceri cumulează 3,5 milioane de euro!”, a explicat Dacian Rusu.

Primarul Popa vorbește despre lucruri concrete, nu despre intenții sau posibilități. „Avem o ofertă scrisă de la o bancă, aprobată în consiliul băncii de la București, de 1,29, de la 4%! Pe piață sunt acum și dobânzi de 0,5 – 0,6 peste ROBOR, dobânzi în lei. Și atunci angajăm un consultant care este specializat pe partea de finanțări în administrații publice, acesta ne va face toate demersurile ca să ieșim pe piață, să facem o competiție deschisă, astfel încât să mergem pe o valoare de finanțare de sub 1% dobândă pe an. Noi avem astăzi de la banca asta o economie de 2 milioane de euro, dar ne-ar putea duce chiar la o economie de 3,5 milioane de euro și ne scade foarte mult gradul de îndatorare a orașului. Asta e foarte important. Dacă semnăm un contract pe condițiile mai bune, deja de la anul ne scade gradul de îndatorare undeva spre 16-17%, ceea ce ne va da voie să finanțăm proiecte viitoare ale orașului”, a adăugat Nelu Popa.

Primul din cele două credite la care a făcut referire primarul Reșiței fost luat de la BCR, în 2009. Are o valoare de 8,8 milioane lei și a fost contractat pentru reabilitarea zonei industriale Valea Țerovei. Al doilea a fost acordat de Raiffeisen Bank, în 2010. Are o valoare de 59,3 milioane lei și a fost accesat pentru reabilitarea carosabilului, amenajarea de parcări și piste pentru biciclete și transformarea a opt puncte termice în centrale termice de zonă. Acum mai rămâne doar alegerea unui consultant și începerea negocierilor cu băncile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/