Nelu Popa, scos în stradă de reacția oamenilor de cultură! „Cineva vrea să-i pună mustăți Mona Lisei!” [FOTO/VIDEO]

Primarul Reșiței a ieșit în Centrul Civic pentru a da explicații legate de planurile pe care le are în privința fântânii cinetice. Asta după ce un grup de oameni de cultură a transmis o scrisoare deschisă prin care i se cere lui Nelu Popa să nu modifice simbolul Reșiței.

Primarul Nelu Popa a susținut astăzi o conferință de presă chiar în fața fântânii cinetice din Centrul Civic, la care au luat parte și reprezentanți ai unui grup de oameni de cultură, revoltați la auzul ideii de a modifica în vreun fel structura operei lui Constantin Lucaci. Dorina Sgaverdia, ziarist și autoarea romanului biografic „CONSTANTIN LUCACI. În căutarea Legendei Personale”, împreună cu Nicolae Sârbu, poet, autorul unor cronici despre opera maestrului Lucaci, au fost prezenți în Centrul Civic pentru a-i explica edilului-șef de ce fântâna cinetică trebuie să rămână așa cum este.

CITEȘTE ȘI: Jocuri de apă și lumină pe ritmuri muzicale. Fântâna arteziană din centrul Reșiței, reinventată!

Întâlnirea a debutat însă cu prezentarea realității: monumentul trebuie să intre în reparații capitale urgent. Hidroizolația este distrusă, sub fântână, țevile sunt ruginite, unul dintre brațele fântânii este rupt, iar coloana principală nu se mai rotește din cauza unui rulment defect. Lucrarea de sub fântână costă aproximativ 30.000 de euro, o nimica toată în comparație cu reparațiile necesare în partea superioară a fântânii, care ating 150.000 de euro, după cum spune primarul Reșiței. „Când m-am apucat să o fac, am fost surprins neplăcut că cineva vrea să-i pună mustăți Mona Lisei sau, cu alte cuvinte, că eu îmi permit să îndrăznesc să fac un program de muzică și lumină seara, 30 de minute din 24 de ore, ca să atrag tinerii la fântână”, explică Nelu Popa reacția celor care spun „Stop!” reabilitării.

YouTube video

De cealaltă parte, grupul care a transmis o scrisoare deschisă primarului și care se opune modificării simbolului din centrul Reșiței spune că este de acord cu reabilitarea fântânii, dar fără schimbări tehnice. „Cu asta nu suntem de acord, pentru că orice ingerință asupra unei opere de artă înseamnă o trimitere în sfera kitsch-ului”, spune Dorina Sgaverdia. În ceea ce privește muzica, Nicolae Sârbu este de părere că „apa asta are o muzică a ei, așa cum a simțit-o și cum l-a inspirat pe maestru. Ce putem să facem să se potrivească? Așa cum e sclipiciul: totul pare aur, dar nu totul e aur”.

În cele din urmă, primarul Nelu Popa a făcut lumină în acest caz. Nu insistă cu aceste lucrări, fiind dispus chiar să renunțe la ele. Dar dacă le va continua, promite că nu va interveni asupra structurii fântânii cinetice, muzica va fi selectată împreună cu maestrul Sabin Pautza și va răsuna din boxe amplasate pe patru stâlpi din Centrul Civic, iar lumina care va pune în valoare fântâna nu va fi una deranjantă. „Dialogul întotdeauna face bine”, a fost și concluzia Dorinei Sgaverdia.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157682221241730″]

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/