FOTO/VIDEO: NELU POPA: „Am creat 300 de locuri de muncă și nu am dat nimănui să bea cianură!”

explo 1000x200

Aproape 100 de protestatari s-au adunat în centrul Reșiței, în fața Sălii Polivalente, ca să își exprime dezacordul pentru implementarea proiectului de la Roșia Montană.

Inițiativa i-a aparținut societății civile, iar scopul a fost unul de informare. De la oameni de afaceri și până la medici sau membri ai galeriei reșițene, cu toții s-au adunat în centru, unde au scandat lozinci de susținere a locuitorilor și de stopare a poluării. ,,Am crescut în Munții Apuseni, iar recent am avut ocazia să văd că lucrurile nu mai sunt la fel ca în copilăria mea. Poluarea a atins cote alarmante. De aceea sunt astăzi, aici: să iau atitudine!”, a spus unul dintre protestatari.

YouTube video

„Scopul este unul de informare, pentru că ne dorim să salvăm Roșia Montană de un proiect devastator pentru ecologia și mediul din România. Vrem să punctăm doar câteva elemente esențiale despre care suntem convinși că opinia publică nu este informată, pentru că cei care se opun proiectului Roșia Montană Gold Corporation sunt blocați de mass media din cauza reclamelor care au fost date pe trusturile de presă. În afară de rețelele de socializare și foarte puține instituții de presă nu se cunoaște doar faptul că se fac 900 de locuri de muncă. Și eu am creat 300 de locuri de muncă și nu am dat nimănui să bea cianură. Nu e doar ecologie, e vorba și de modul în care s-a încercat să fie pus în practică”, a declarat omul de afaceri Nelu Popa, cel care a luat cuvântul în fața celor aproximativ 100 de persoane care s-au adunat în centrul orașului.

De duminica viitoare, societatea civilă din Reșița dorește să permanentizeze acțiunea, până când se oprește proiectul.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157637009790895″]

UPDATE 12.20 -Reșița luptă pentru Roșia Montană

Omul de afaceri reșițean este hotărât să sprijine inițiativa societății civile de a protesta în centrul orașului, astfel încât locuitorii să își manifeste sprijinul față de localnicii din Munții Apuseni. Nelu Popa crede că turismul ar fi ruinat, iar dreptul la proprietate al oamenilor încălcat.

Dezbaterile aprinse pe tema zăcământului de aur de la Roșia Montană mobilizează pentru prima dată și comunitatea din Reșița. Astăzi, de la ora 16.00, Asociațiile Bike Attack, Banatul Montan și Prietenii Munților ies în centrul orașului, ca să informeze oamenii cu privire la riscurile la care s-ar supune locuitorii, dar și economia locală din Munții Apuseni, în cazul în care Guvernul ar da undă verde exploatării zăcământului de aur. Și omul de afaceri Nelu Popa îi susține, astfel că acesta este hotărât să iasă în centrul orașului și să îi sprijine pe tineri.

„Ideea este că vrem să menținem țara așa cum este ea. Inițiativa a pornit de la ONG-uri, eu doar îi sprijin. Banatul Montan apără interesele operatorilor din turism. Suntem de părere că și nouă ni s-ar fi putut întâmpla asta. Dezvoltarea economică este posibilă și fără cianuri! Vom informa publicul despre ce înseamnă Roșia Montană, ce înseamnă să folosești cianuri și ce înseamnă să folosești 20 de tone de dinamită zilnic”, a declarat omul de afaceri pentru www.expressdebanat.ro.

În plus, protestatarii  vor împărți flyere trecătorilor și îi vor informa cu privire la accidentele care s-au întâmplat de-a lungul istoriei în lume. „În orice Constituție, cel mai important articol e dreptul la proprietatea privată. Singurul mod în care acesta poate fi atacat e interesul public. Legea pe care au introdus-o, acum, în Parlament se referă la declararea proiectului de interes național, ceea ce înseamnă că oamenii care nu vor să vândă pot fi expropriați. Or, în acest context se creează un precedent. Și alte firme pot solicita același lucru”, a subliniat omul de afaceri.

Deși nu există autorizație de protest, în centrul orașului se vor aduna circa 400 de persoane. Acțiunea are loc între orele 16 și 18. Tinerii au declarat acțiunea o campanie de informare publică, astfel că vor manifesta pașnic, fără să le ridice probleme oamenilor legii.

Rămâi cu Express de Banat. Revenim cu amănunte!