Situația deplorabilă a clădirii policlinicii a fost semnalată și în paginile ziarului Express de Banat în repetate rânduri. Chiar dacă starea clădirii este proastă, Consiliul Local Reșița a propus scoaterea cabinetelor medicilor din nou la vânzare la prețuri însă în conformitate cu lipsa condițiilor din incintă. Medicul Dumitru Secășan a fost cel care a ridicat problema renovării clădirii înainte ca acele încăperi să fie vândute.
Directorul Spitalului Județean de Urgență Reșița, consilier local, Dumitru Secășan, a pus punctul pe i în ședința de astăzi a Consiliului Local Reșița. Un proiect de hotărâre cu privire la scoaterea la vânzare a cabinetelor medicilor din incinta policlinicii a deschis subiectul condițiilor mizere din policlinică. Dumitru Secășan a semnalat faptul că acele cabinete nu pot fi vândute când incinta se află într-o stare deplorabilă, cu grupuri sanitare mizerabile, holuri pe care dorm oamenii străzii și în care circulă curentul din lipsa geamurilor. „Cu toate că se iau anumite taxe și chirii de la medici, clădirea policlinicii nu prea seamănă a activitate medicală. Ușile sunt de acum 20 de ani, toaletele sunt dezastruoase, la etajul I sunt scânduri în loc de geamuri și sunt geamuri sparte peste tot. Solicit ca acei bani care se iau pe chirie să se folosească unde trebuie. Spitalul Județean a contribuit cât a putut, dar atribuțiile rămân ale Primăriei Reșița și ale Consiliului Local”, a precizat medicul Dumitru Secășan.
CITEȘTE ȘI: FOTO: VEZI AICI CE CONDIȚII SUNT LA POLICLINICĂ!
1600 de euro pentru un cabinet
Suma solicitată de Consiliul Local este una ce se potrivește cu condițiile proaste din clădire, aproximativ 1600 de euro pentru un cabinet de 20 de metri pătrați, însă directorul spitalului subliniază faptul că acest preț este pus pe încăperile propriu-zise, care sunt renovate din banii proprii ai medicilor ce le au în chirie. „Toate cabinetele medicale din incinta clădirii sunt renovate de către medicii care le-au închiriat, restul clădirii are nevoie de modernizare. Prețul este unul derizoriu. Eu sunt de acord cu vânzarea cabinetelor, dar trebuie făcut ceva cu clădirea”, a explicat Dumitru Secășan.
Pe de altă parte, primarul orașului consideră că aspectul clădirii se datorează și lipsei interesului „locatarilor”, acele cadre medicale ce au închiriat spațiile și au anumite obligații. „Acei chiriași au câteva atribuții. Cine se ocupă de întreținerea acelui imobil? Poate asociația medicilor ce au închiriate cabinete. Cred eu că am oferit acele spații conform procedurii, într-adevăr nemodernizate, dar am dat o șansă medicilor să își exercite meseria”, a mai adăugat Mihai Stepanescu.
Modernizare și prețuri mari?
Soluția pentru această problemă ar fi inițierea unor propuneri din partea consilierilor locali, astfel încât să se ajungă la o înțelegere, dacă se va renova clădirea, iar prețul cabinetelor va crește sau dacă va rămâne la acest stadiu și cu prețul cel mai scăzut cu putință. În perioada imediat următoare, consilierii vor stabili care va fi soarta policlinicii și a cabinetelor din incinta ei.