Negocieri intense cu Ministerul Muncii. În județ e nevoie de forță de muncă din Serbia!

Angajările masive pe care firma Delphi le face pe malul stâng al Dunării tranșează o problemă gravă care s-a abătut asupra județului în ultimii ani: lipsa forței de muncă.

Deschiderea granițelor țării și libertatea de angajare în toate țările Uniunii Europene au lăsat județul Caraș-Severin fără forță de muncă, întrucât oamenii nu mai sunt dispuși să lucreze pe salariul minim pe economie, după ce au descoperit că pot trăi decent din veniturile câștigate „afară”. Așa s-a ajuns în situația în care societatea Delphi caută frecvent oameni pentru a-i recruta, dar în zadar. Acum, autoritățile locale se implică mai mult decât ar trebui și încearcă să deblocheze situația prin intervenții la Ministerul Muncii.

„Cu sârbii, vrem să facem o cerere la Ministerul Muncii,, să aducem oamenii de la Biserica Albă la noi la lucru. Nu are cine să lucreze! Prin urmare, se intenționează extinderea fabricii, motiv pentru care angajatorul ar mai avea nevoie de 300-400 de locuri de muncă. Dacă ar avea oameni s-ar proceda imediat la angajări. Am discutat cu cei de la Biserica Albă pentru că sunt doar 30 de kilometri distanță. Odată ce vom avea bacul, va fi mai ușor cu transportul. Am vorbit și cu ambasadorul României în Serbia, care va face și el demersuri. 250 de euro e salariul mediu oferit de Delphi pentru muncitori și le-ar conveni să lucreze aici”, a declarat primarul Matei Lupu.

La angajarea muncitorilor din Serbia probleme ar fi la plata contribuției la pensii, întrucât statul vecin nu este încă membru al Uniunii Europene. „Dacă se dorește, legislația poate fi adaptată”, a concluzionat edilul-șef.

Comments

  1. Lentiu says:

    Pai și normal ca nu mai vrea nimeni sa vina sa lucreze la ei.. Pe mizeria aia de salariu. Ar trebui sa se gândească mai mult când vine vorba de salariu. Multi prefera să lucreze afara decât în tata asta de cacat. Cat câștigi afara într-o luna aici ii faci în 4-5. Singurul avantaj pe care îl au este faptul ca nu ai altundeva unde sa te duci în orașul asta mort din toate punctele de vedere.

  2. Anonim says:

    Aici nu e vorba doar de muncitorii de pe linie, e vorba și de oamenii de la Office, au salariile mai jalnice decât operatorii și se lucră peste program neplătit plus Sâmbete și Duminici, curând o să rămână fără oameni la Office și o spun din surse sigure!

    Atât oferă, atât vor primi!

  3. Alina says:

    Felicitari primarului care a reusit sa asigure locuri de munca in oras .
    Orasul nu moare de foame ca alte orase unde nu ai unde sa lucrezi . Cine nu are chef de lucru normal ca spune ca esre mic salariul . Nu este nevoie sa lucreze toti puturosii , oricum pe ei nu i-ar angaja nimeni aici . Toti cei puturosi au fost dati afara .

  4. anonim says:

    alina ai o problema mare la cap dute fati un control

  5. Anonim says:

    Alina ai luat bacu ?

  6. Lentiu says:

    Alina nu toți avem ceva de oferit pentru un post office ca tine… Fără sa știm tabla înmulțirii.. Unii dintre ei vin pentru ca nu au alta posibilitate și au o familie de ținut… Spre deosebire de alți care sunt ținuți de mama și tata…

  7. Mihai says:

    Salariul este jalnic raportat la volumul de munca din fabrica aceea. Adauga si faptul ca orice incult cu gura mare ajunge team leader sau manager de productie. Cand au fost intrebati mai marii de pe la birouri, de ce salariul este atat de mic(se intampla acum 2 ani cand salariul era putin peste 600 de lei net) raspunsul a fost la fel de oribil ca firma, “e oras mic, pentru ce va trebuie salarii mai mari?”
    Ori la noi in orasul acela mititel, curentul, benzina, alimentele, gazul, sunt mai ieftine decat in orasele mari?
    Daca judecam dupa rapiditatea cu care filiala se extinde inca de cand a fost infiintata este clar ca profiturle pe care le face permit asta, deci este loc de mai mult cand vine vorba de salarii.
    Cat pentru dumneata duduie Alina, Delphi a si uitat cum se concedieaza personal pentru ca oamenii isi inainteaza demisiile mai des si mai repede decat face firma angajari, motiv pentru care sunt atat de disperati dupa forta de munca.
    Este o firma nesimtita care nu are pic de respect fata de muncitori!

  8. Adrian says:

    Salariul este corect pentru romania.
    La banda nu poti primi decat salariul minim pe economie.
    Nu stiu cat este salariul minim in Srbija. Dar daca se gasesc oameni care vor sa vina, foarte bine. Nu are importanta cu cine se lucreaza. Important este sa se lucreze.

  9. DENIS says:

    Ar fi bine ca Delphi sa-si regandeasca politica salariala ,daca doreste sa prospere ,Romanii s-au desteptat ,nu mai sint prosti lor,i-ar cacialmaua cu sarbii,nu merge ,ca nu sint in UE ,iar daca ar aduce din UE ,nu vine nimeni la salariile astea.sa plateasca 600-1000 euro si vor avea muncitori destui.

  10. DENIS says:

    Si pentru ,domnul primar Lupu,ar fi mai bine sa negocieze cu Delphi sa mareasca salariile,nici decum sa aduca muncitori din Serbia,ca nu adduce nici un folos ,orasului Moldova Noua,adica bani se duc la sirbi ,si nu ramin in orasul nostru.Dar probabil exista interese ,personale pentru dinsu!!

  11. gigi says:

    Alina ești o proastă!

  12. WEST says:

    SOLUTIA E SA MARESTI SALARUL NU SA ADUCI DIN SERBIA BA PROSTILOR IA FA SALAR DE 500 EURO CA VIN EU MAMA TATA SI BUNICA DIMINEATA .

  13. Sirbul says:

    La 250 de euro nu mai lucreaza nici aia din rep Moldova cu atit mai putin Sirbii probabil cind o sa auda de 250 euro salar o sa va bage in pizd a mamei voastre .

  14. aaaaaa says:

    daca salarul mediu e 250 euro(1100 lei), inchipuitiva cat e minimul :)))) daca erau seriosi angajatorii ofereau un salar de minim 1300 lei si cu majorare dupa o perioada de timp.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/