Containerele și tomberoanele dau pe dinafară de pline ce sunt, dar reprezentanții firmei de salubritate care a concesionat acest serviciu de la primărie știu una și bună. Firma Brantner își face treaba ca la carte, problema e că reșițenii sunt prost-crescuți! Probabil, ar trebui să stea cu gunoiul menajer în casă până vine mașina de colectare să golească tomberoanele!
În urma unui val tot mai mare de sesizări legate de serviciile de salubritate din municipiu, i-am solicitat directorului SC Brantner, Marian Dimian, câteva explicații. Înainte de asta, i-am prezentat câteva fotografii, făcute în zile diferite, în zona Parcului Siderurgistului și la căminul din curtea Liceului Teoretic „Traian Vuia” (vezi galeria foto!). Nu l-au impresionat. „La ce oră ați spus că sunt făcute pozele?! Dimineața, puțin după 9?! Mașina care golește containerele nu ajunsese în locurile în care ați făcut pozele. Punctele principale sunt spitalele, poliția, școlile, piețele, după care se intră în cartierele de blocuri!”, a explicat fără să clipească directorul Dimian. Mai mult decât atât, o colegă a acestuia s-a grăbit să ne arate și dumneaei un set de fotografii. Evident, erau făcute imediat după containerele fuseseră golite.
L-am întrebat apoi pe directorul Brantner de ce trebuie să se adune munți de gunoaie în cartiere, mai ales în zonele parcurilor, unde sunt mulți copii. Nu are oameni suficienți, nu dispune de destule autogunoiere sau pur și simplu nu sunt suficiente tomberoane și pubele amplasate în anumite zone mai aglomerate ale municipiului? Pentru că, admițând din start și faptul că sunt destui oameni necivilizați, gunoiul dă de cele mai multe ori pe dinafară. Deci nu e vorba că se aruncă la întâmplare, pe jos.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660071427237″]
Marian Dimian ne-a explicat că totul este programat împreună cu Primăria Reșița. Mai concret, platformele de colectare a deșeurilor menajere sunt stabilite de către administrația locală. Numărul de containere e stabilit de Brantner, împreună cu Primăria și asociațiile de locatari. „Avem destule utilaje și angajați. Cu ceea ce avem acum acoperim fără niciun fel de problemă. Pe teren avem șapte mașini, opt câteodată, șoferul și doi încărcători pe fiecare echipaj. Sunt zone în care ridicăm zilnic, în altele de două, trei sau patru ori pe săptămână. Asta, tot la solicitarea lor! Sunt zone din care ridic containere de 7 metri cubi numai pe bază de comandă. La Parcul Siderurgistului se ridică zilnic. Mașina face centrul, Lunca și abia la urmă ajunge în zona parcului”, a afirmat directorul Brantner.
Ar pune mai multe, dar nu are! Și totuși, sunt suficiente!
Am insistat să se uite din nou pe fotografii, pentru a fi convins că vede lucrurile exact așa cum le văd și cetățenii plătitori de taxe. Reacția a fost total alta. Și nu prea! „Eu mai multe containere nu am de unde să pun, că dacă aș avea curtea plină de containere aș pune câte 20. Dar le pun și sunt în plus, nu are rost să pun mai multe. Sunt la limită cu ce am acum. Nu sunt mulțumit sută la sută, dar îmi dau toată silința să fie și mai bine decât acum. Cu mâna pe inimă vă spun că tot ce depinde de mine și de oamenii mei facem ca să fie bine”, ne-a mărturisit Dimian.
Lumea tace!
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița, Roxana Topală, susține că firma de salubritate a fost avertizată și sancționată de municipalitate atunci când reclamațiile oamenilor s-au confirmat. Dimian e mândru însă că reșițenii nu se arată prea nemulțumiți de serviciile prestate de Brantner: „Am primit rare reclamații față de cum era până acum un an, când am ajuns eu la Brantner! Am primit sesizări și de la oameni, și de la primărie, și nu vreau să luăm amenzi. Am primit un singur avertisment de la primărie, s-au confirmat atunci sesizările”.
Lecțiile lui Dimian
Marian Dimian știe cum municipiul poate fi mai curat și aici e vorba doar despre atitudinea și gradul de civilizație al reșițenilor, nu de numărul de containere, de mașini sau de frecvența cu care se ridică deșeurile menajere de către Brantner. „Rugămintea mea e să faceți un apel către populație să fie un pic mai organizați. E interesul tuturor! Cartonul și sticlele sunt colectate de alte firme. Le-am sugerat oamenilor să le pună lângă tomberoane, să le taie, să nu le pună întregi. Colectarea selectivă nu se respectă. Dacă s-ar respecta, orașul ar arăta altfel! Dacă sprijinul nu vine și din partea populației, nu vom putea face nimic. Am fost în Severin, în alte orașe. Severinul arată extraordinar, pentru că are și sprijinul populației și al poliției locale, care se implică foarte mult. Trebuie mai multă mobilizare din partea tuturor. Munca de salubritate e foarte grea. E o muncă mizeră”, a mai spus directorul Brantner.
Liste întregi de restanțieri
Dimian are și alte bătăi de cap, de data asta, de înțeles. Pe centura Reșiței, spre exemplu, a dat dispoziție să nu se mai pună containere. S-au furat deja trei, iar fenomenul e imposibil de oprit. Și ar mai fi ceva, banii pe care Brantner îi are de încasat de la instituțiile publice și de la locatarii restanțieri. Potrivit celei mai recente situații, Brantner are de încasat numai de la instituții publice aproape 7 miliarde de lei vechi. Alte 800 de milioane de lei vechi ar însemna datoriile asociațiilor de locatari. Cele mai mari datorii dintre instituții le au față de Brantner Primăria Reșița (aproximativ 4 miliarde lei vechi), Spitalul Județean (aproximativ 800 milioane lei vechi), comuna Târnova (aproximativ 700 milioane lei vechi) sau Colegiul Tehnic Reșița (ceva mai mult de 200 milioane lei vechi).
A vazut cineva contractul cu Bratner? Probabil sunt confidentiale.
Primaria nu are datorii la Brantner! e o informatie eronata, va rugam sa va documentati inainte sa scrieti!! se poate verifica acest aspect foarte simpu…
Voi vedeti manifestatiile din tara? Pai de Puiu Cenda ne arde noua acum? Sau de centrul de recuperare si de problemele in colectarea gunoiului? Sunteti asa de mici, incat nu intelegeti nimic din ce se intampla. VETI DISPARE ODATA CU POLITICIENII. Pacat ca sunteti oameni tineri si ganditi asa.