Ne luăm adio de la concediile programate la mare?

Mai sunt doar câteva luni până la deschiderea sezonului estival, iar operatorii de turism au răspunsuri destul de incerte spre deloc.

Vom reprograma concediile, vom primi banii înapoi, se vor mai deschide hotelurile în acest an, ni se vor returna tichetele de vacanță? Sunt doar câteva dintre zecile de întrebări semnalate de turiști, dar la care încă nu au primit răspuns. Și asta pentru că operatorii de turism nu se pot pronunța.

Criza generată de COVID 19 a condus la distrugerea unui întreg lanț trofic. Printre primii afectați au fost cei din sectorul turistic, aceștia fiind nevoiți să pună STOP întregii activități. Vorbim aici atât de agențiile de turism, cât și de operatorii în cauză, care încă așteaptă răspunsuri, caută soluții și gândesc strategii de salvare.

„Este destul de greu să oferim răspunsuri acum, pentru că nu știm cât timp va mai dura această situație.” a declarat în exclusivitate pentru Express de Banat unul dintre reprezentanții hotelurilor Modern și Dorna, din stațiunea Mamaia.

Ce facem cu concediul programat în acest an?

„După data de 15 a lunii mai vom ști exact dacă vom da drumul la activitate sau nu, pe litoral. În momentul de față noi am pus efectiv lacătul pe ușă, am oprit investițiile de orice fel, astfel încât dacă turiștii vor cere banii înapoi să avem de unde să îi returnăm. Putem spune că am pus deoparte banii turiștilor și că sunt în siguranță. Desigur, nu ne-am dori concedii anulate, dar luăm foarte în serios această variantă, mai ales că mulți oamenii vor rămâne fără locuri de muncă.

Se vor returna sumele tuturor turiștilor care își anulează concediul, dar banii vor putea fi recuperați cu doar câteva zile înainte de data rezervării.

Până în momentul de față nu avem nicio rezervare anulată, dar cel mai probabil că primele vacanțe programate pentru data de 31 mai se vor anula, la fel cum am procedat și cu cele pentru Paște sau de 1 Mai.

Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță?

Din păcate nu avem vești foarte bune în acest sens. Știm acum că tichetele nu se pot returna și nici valoarea acestora, nu putem face asta nici noi, dar nici agențiile de turism prin intermediul cărora s-a făcut rezervarea. Așteptăm cu toții să primim un răspuns oficial din partea ministerului. Noi vom ține la curent fiecare turist în parte cu deciziile pe care le vom lua.”, a mai spus reprezentantul hotelurilor Modern și Dorna.

Vom putea reprograma concediul pentru anul următor?

„Aceasta este încă o întrebare la care momentan nu avem răspuns. În mod normal, mai ales în cazul celor care au făcut rezervări prin Early Booking, concediile nu se pot reprograma și banii nu pot fi returnați. Însă, ținând cont de această situație în care ne aflăm și cu care nu ne-am mai confruntat da, este posibil pentru toate categoriile de rezervări să reprogramăm concediile pentru anul următor. Acum nu știu exact dacă vor fi legate perioadele de concediu sau nu, în funcție de disponibilitatea hotelului. Urmează să revenim cu răspunsuri mai exacte, dar după data de 15 mai, dacă lucrurile se îmbunătățesc. Dacă nu avem cel puțin două luni pline de activitate pentru a plăti angajații și pentru derularea investițiilor sunt șanse foarte mari ca hotelurile să nu se deschidă în acest an, din păcate.”, concluzionează reprezentantul.