Născut în America din campioni români, pentru a deveni multiplu campion naţional la Centenar, în Reşiţa!

Un campion s-a născut la Reșița. Așa l-am putea descrie pe Nicolas Țarcă, în vârstă de numai 13 ani, care a luat aproape toate medaliile puse în joc de Federația Română de Gimnastică la categoria lui de vârstă, la Campionatul Național pentru Juniori II și I desfășurat la Reșița, în 23-24 noiembrie 2018.

Deși locuiește cu părinții în USA, el a concurat pentru clubul din Brașov, având dublă cetățenie. Tatăl său, Daniel Țarcă, a ales pentru el clubul din Brașov pentru că sub culorile acestui club Daniel Țarcă a ieșit campion național între anii 1979 – 1986. Și am putea spune că elevul-fiul va depăși performanțele tatălui, și asta pentru că a moștenit și gena mamei, o altă campioană, dar la balet, balerină la Opera Națională din București în anii 80.

Nicolas s-a născut în America și, ce este de apreciat, părinții nu și-au uitat rădăcinile, l-au învățat limba română și, ce este mai important, l-au învățat tehnica gimnasticii românești, recunoscută peste hotare prin marii campioni pe care i-a dat țara, dar și marii antrenori care au știut că prin răbdare, muncă și ambiție rezultatele nu vor întârzia să apară.

Este încă foarte tânăr Nicolas Țarcă, dar marii campioni se formează de mici.

„Nicolas nu știe altceva decât gimnastică, l-am înscris la o școală privată cu profesor în particular tocmai pentru a petrece cât mai mult timp în sala de gimnastică. A fost hotărât de când a început să facă primii pași, noi am petrecut mult timp în sală și a iubit gimnastica de mic, pe care a început-o cu tatăl său. Acum este pregătit de Vlad Koloscov, un antrenor rus de la o școală de elită Premier Athletics Gymnastics din Knoxville, statul Tennessee. Nicolas a avut un accident, și-a rupt mâna în două locuri la antrenament la bară, are tijă de titan în mână, a avut două operații, a stat un an în recuperare și, când a reintrat în sala de gimnastică, a zis: Mamă, abia am așteptat să urc pe bară”, ne-a menționat Adina Țarcă, mama lui Nicolas, cu emoție în glas.

Oare există răsplată mai mare pentru o mamă decât aceea când copilul tău îți flutură 5 medalii (4 de aur și una de bronz) pe sub nas, timid, fără prea mult zâmbet pe față, cu mult respect față de cei care-l înconjoară (antrenori, sportivi, colegi, organizatori) și încă parcă nu realizează că este campion național al României…, el, venit din America, născut în America, unde mama și tata și-au construit o carieră și au luat-o de la zero. A schimbat replici scurte și pline de admirație cu ceilalți competitori, a mulțumit timid președintei Federației Române de Gimnastică, Andreea Răducan, care l-a îmbrățișat și felicitat. Şi, la plecarea din sală, așa, pe final de concurs, când premiile au fost împărțite și cortina s-a tras, Nicolas a urcat sus în tribuna Sălii Polivalente din Reșița și a făcut o poză spre amintire la o sală aproape goală, care însă a oferit trăiri, emoții și aspirații tuturor concurenților de la Campionatul Național de Gimnastică.

Vom urmări evoluția acestui campion de numai 13 ani, care a concurat la o categorie mai mare de vârstă, nivel 4 (juniori I), pentru a lăsa șansa, așa cum au decis organizatorii, și celorlalți concurenți. Nicolas Țarcă a venit în România pentru acest campionat și sacrificiile lui și ale familiei nu au fost în zadar, pentru că i s-a oferit șansa de a reprezenta România la Campionatele Europene de Gimnastică, și chiar de a se pregăti cu lotul național la Reșița.