Un pod din județul Timiș devine realitate… după mai bine de 30 de ani de promisiuni!

Epopeea podului din Ictar Budinţ, localitate care aparţine comunei Topolovăţu Mare, este lungă. Aceasta datează de mai mai bine de 30 de ani, perioadă în care diferite administraţii au promis că îl vor construi.

În tot acest timp, unii spun că au fost încercări nereuşite de obţinere a finanţării, alţii că nu s-a depus niciodată nimic. Adevărul este undeva la mijloc, este de părere actualul edil, Ovidiu Doţa, cel care a reuşit să obţină finanţarea şi să demareze lucrările.

Necesitatea podului era una imperioasă, pentru că în momentul de faţă localnicii ocolesc 16 km pentru a ajunge să muncească cele peste 1.000 de ha de terenuri agricole. În plus, podul face legătura cu localitatea Racoviţa, drum agricol.

Până să obţină finanţarea de 1 milion de euro, cât valorează podul, prin PNDL 2, procesul a fost unul anevoios. „Prima cerere de finanţare a fost depusă în 2016, la Ministerul Dezvoltării. Răspunsul a fost că în momentul în care se va deschide o linie de finanţare, îl vor avea în vedere. În 2017, am primit confirmarea introducerii podului pe lista de finanţare a PNDL 2. În decembrie 2017 s-a semnat contractul, pe baza unui studiu de fezabilitate”, a declarat Ovidiu Doţa, primarul comunei Topolovăţu Mare.

După finalizarea proiectării, a început licitaţia în 2018, care a durat 8 luni, pentru că în primele două etape nu a existat nicio ofertă. Abia a treia oară licitaţia a fost câştigată de o firmă din Arad, iar lucrările au început în septembrie 2019, cu dezafectarea podului de lemn existent şi construcţia celui nou.

Podul este unul rutier, pe arce metalice, cu tirant şi rampe de acces. Deschiderea între cele două maluri este de 54 m, iar lungimea lui este de aproximativ 120 m cu tot cu rampele de acces”, a continuat edilul.

Lucrările sunt încă departe de a fi finalizate. Mai trebuie puşi pilonii de pe cele două maluri, structura metalică este în lucru, apoi urmează montajul şi covorul asfaltic. Lucrările au fost sistate pe timp de iarnă, însă se vor relua de îndată ce vremea o va permite. Finalizarea podului de la Ictar Budinţ se va realiza la sfârşitul acestui an.