Muzica vieneză a răsunat în cariera de piatră de la Bocșa

musikorkester la bocsa

Pentru a șaptea oară desfășurat într-un spațiu neconvențional, regalul muzical a fost susținut de artiști lirici timișoreni, sâmbătă seara, aproape de sărbătoarea Sânzienelor.

Audiența, încântată să-i audă pe apreciații soliști ai Operei Naționale Române din Timișoara: mezzosoprana Gabriella Varvari, tenorul Cristian Bălășescu și să-i vadă evoluând pe balerinii Alina Mihai și Alin Radu, a fost generoasă prin a-i răsplăti cu aplauze pe artiști.

iesire la rampa concert in cariera bocsa

Cât despre Artkammerorchester, care a oferit un program muzical coordonat de concert maestrul Ovidiu Rusu, nu încape îndoială, și-a arătat măiestria și virtuozitatea interpretativă. Dacă ar fi fost doar muzică fără introducerile, mărturisirile și poveștile lui Christian Rudik, cu siguranță ar fi fost monoton, iar cei mai puțin familiarizați cu acordurile marilor clasici s-ar fi plictisit.

spectatori la concertul din cariera de la bocsa

L-am descoperit de această dată pe baritonul Christian Rudik, managerul Operei Naționale Române din Timișoara, într-o altă postură, dincolo de rigorile statutului și funcției îndeplinite, extrem de prietenoasă, aceea de moderator.

cristian rudik

Am aflat astfel, despre numeroase contexte istorice favorabile care au dus la dezvoltarea comunicațiilor pe calea ferată, integrând în lumea culturală atât Timișoara cât și Banatul în general, despre momente în care au prins viață lucrări celebre ale compozitorilor Johann Strauss (tatăl și fiul), Eduard Strauss, Franz Lehar, Emeric Kalman și Robert Stolz. Lucrări pe care le-am auzit de atâtea ori, și de fiecare dată le reascultăm cu plăcere.

dan liut

Curatorul evenimentului, cel căruia i se datorează o bună parte din organizarea serii muzicale vieneze în cariera de piatră, Dan Liuț, directorul Casei Orășenești de Cultură, a mărturisit: „îmbinăm aerul pe care îl are această zonă, respectiv cartierul Bocșa Montană, care în 1931 printr-un decret semnat de Regele României a fost declarată stațiune climaterică în România, cu muzica bună adusă de artiștii noștri timișoreni. Într-un ambient extraordinar, într-un cadru natural nemaipomenit, a fost invitația adresată de noi, adică Primăria orașului, de primarul Mirel Particiu Pascu, Consiliul Local Bocșa și Casa Orășenească de Cultură. I-am avut din nou alături pe cei care ne sprijină an de an, societăți comerciale sau persoane fizice dispuse să lucreze pro-bono și să ne ajute ca acest eveniment să fie unul de referință.”

lasere la bocsa

La final de concert publicul a fost invitat să asiste la un al doilea spectacol, unul vizual, de lasere, care a întregit atmosfera de muzică vieneză și dans clasic. Cum a fost? Minunat! Cu adevărat, regal muzical!

jocul cu lasere

Sursa foto: Petre Dalea, Denis Țară

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/