Muzică de fanfară la Muzeul Satului Bănățean. Alte două festivaluri – programate luna aceasta la Timișoara

muzeul satului timisoara

Atmosfera Banatului de altădată va fi recreată muzical în acest weekend, la Muzeul Satului din Timișoara, de cinci fanfare din zona de vest a țării. Are loc Festivalul Fanfarelor, organizat în condiții speciale din cauza situației sanitare actuale. 

Festivalul are loc mâine, 13 septembrie, de la ora 16 și aduce în fața timișorenilor Fanfara Mercina, din satul Mercina, comuna Vărădia, Caraș-Severin, Fanfara Giroc – înființată în 1928, cu 15 instrumentiști dirijați de Ilie Obeșterescu, Fanfara Pro Amiciția – care a luat ființă în 2003, pe structura fostei fanfare a Garnizoanei Militare din Timișoara și Fanfara Banaten Musikanter, fondată în urmă cu trei ani, cu un repertoriu de muzică germană, muzică ușoară, dar și folclor românesc, sârbesc și maghiar.

„Invitații speciali ai festivalului sunt instrumentiștii de la Seven`s TM Show Band. Formația a luat ființă în anul 2016 și este compusă din 7 instrumentiști, toți muzicieni de calibru ai scene lirice și simfonice timișorene. Fanfara este coordonată de pianistul Aurel Dragalina.”, anunță Centrul de Cultură și Artă Timiș. Spectatorii au intrare liberă, însă numărul acestora va fi limitat. Evenimentul poate fi urmărit și online.

Timișorenii sunt invitați să participe și la Seara Chitarelor, un proiect inițiat anul trecut în cadrul Festivalului Artelor Timișorene. Înscrierile se pot face AICI. „Dacă ai plăcerea de a cânta la chitară, te așteptăm sâmbătă, 19 septembrie, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Timișoara. Participă: Pavel Stratan, Ducu Bertzi, Grupul Tinerilor Chitariști Beg Art, Lia Burg, Dana Varadi și Alin Dinulescu, Ștefan Trubadur.”, anunță Primăria Timișoara.

Pe scenă va fi prezent și grupul Flores, „generația de aur, prilejuită și de înmânarea titlului de cetățean de onoare domnului Ioan Mătăsaru, profesorul responsabil de  formarea și dezvoltarea grupului Flores din Timișoara, între anii 1979 şi 1993”.

Iar în 20 septembrie, de la ora 18, în Piața Libertății începe a VII-a ediție a Festivalului Minorităților Etnice.

„Au fost invitați să susțină recitaluri soliști vocali, tarafuri și trupe cunoscute în rândul comunităților reprezentate. Pe lista artiștilor ce vor susține recitaluri regăsim formația – etalon a machedonilor «Pindu», artiștii sârbi Pera Todorovici și Desanca Lalici si formația de tamburași, reprezentanții comunității bulgare Doriana Talpeș, Teo Catarov și Nadia Shehabi, Valentina Raicu și taraful din Pădureni (comunitatea rromă), reprezentanta slovacilor din Butin Andreea Zifceak, trupa 8Light Minutes, grupul instrumental al Ansamblului «Bokreta» și solista Stan Lilla Aliz (comunitatea maghiară), «Huțulii din Banat» și «Zlotii Druzi» (comunitatea ucraineană).”, anunță primăria.

Melodii germane și specifice altor etnii vor fi interpretate de Big Band, iar tenorul Operei Române din Timișoara, Cosmin Ifrin, va face ca muzica italiană să vibreze în Piața Libertății. Accesul, tot pe înscriere, pe pagina evenimentului sau direct în 20 septembrie, pe listele de la intrarea în spațiul de desfășurare, în limita celor 500 de locuri disponibile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/