Muzică, dans și bucate tradiționale! Începe Festivalul Internațional de Folclor „Ana Lugojana”

po 1000x100px (3)

Peste 500 de artiști din țară și din străinătate vor evolua în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, care va fi deschis duminică, 11 august, de la ora 19.00, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, cu spectacolele susținute de formațiile de copii și tineret ale Ansamblurilor Folclorice „Lugojana”.

Luni, 12 august, la ora 19.00 are loc parada portului popular, pe traseul I. Huniade – Primăria Municipiului Lugoj – Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, iar la ora 19.30 începe festivitatea de deschidere a Festivalului, urmată de spectacole folclorice ale ansamblurilor prezente la manifestare. La ora 23.00, restaurantul J`Adore găzduiește prezentarea și degustarea bucatelor tradiționale, dar și parada costumelor și a dansurilor autentice din Georgia și Polonia.

Marți, 13 august, de la ora 10.00, are loc la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj întâlnirea reprezentanților delegațiilor artistice cu directorul festivalului. Seara, de la 19.30, au loc spectacole folclorice ale ansamblurilor prezente la eveniment. La ora 23.00 restaurantul J`Adore găzduiește prezentarea și degustarea bucatelor tradiționale, dar și parada costumelor și a dansurilor autentice din România și Bulgaria.

Miercuri, 14 august, la Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj, de la ora 10.00, este programată vizitarea expoziției etnografice „Portul popular de câmpie și de la munte la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX”, iar de la ora 11.00 are loc în sala de Protocol a Primăriei Municipiului Lugoj primirea delegațiilor artistice de către primarul Francisc Boldea. Începând ora 19.30, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor au loc spectacole folclorice ale ansamblurilor prezente la manifestare. La ora 23.00, restaurantul J`Adore găzduiește prezentarea și degustarea bucatelor tradiționale, dar și parada costumelor și a dansurilor autentice din Ciprul de Nord și Turcia.

1000x200 dacus 02

Joi, 15 august, cu începere de la 11.30, la Teatrul Municipal Lugoj are loc parada goștilor la „Ruga Lugojană”, pe traseul Casa de Cultură a Municipiului Lugoj – Primăria Municipiului Lugoj, urmată de momente artistice. De la ora 18.00, în Piața Victoriei are loc deschiderea Rugii Lugojene, urmată de parada portului popular, spectacole folclorice, înmânarea de diplome și trofee, festivitatea de închidere a Festivalului Internațional de Folclor „Ana Lugojana” și participarea la Ruga Lugojană. Seara se va încheia cu tradiționalul foc de artificii.

Vor participa Ansamblurile Folclorice „Orhangazi Halk Dansları Topluluğu” (Turcia), „Igraortsi” (Bulgaria), „Mehmetcik Culture and Mutual Benefit” (Ciprul de Nord), „Koniakow” (Polonia), „Javakht” (Georgia), iar din România urcă pe scenă Ansamblurile Folclorice „Doina Aiudului” (Aiud), „Lugojana” (Lugoj), „Hora Belințului” (Belinț), „Sveti Sava”, „Doina” (Sânnicolau Mare), „Timișul”, (Timișoara), „Ghiocelul” (Giroc), Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural Deta, „Zestrea Gugulanului” (Caransebeș), „Sveti George” (Stanciova) și Ansamblurile „Doina Timișului” (Timișoara), „Bănățanul” (Gavojdia), „Armenișana” (Armeniș), „Bârzava” și „Semenicul” (Reșița).

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px