Viitorul Muzeu al Revoluției care va fi amenajat la Timișoara, în fosta garnizoană din Piața Libertății, are în sfârșit finanțare. Momentan se lucrează la proiectarea lui, iar procedura ar trebui să fie finalizată până în luna septembrie.
Finanțarea vine printr-un acord încheiat între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acordul-cadru a fost semnat de ministrul Finanțelor, la doi ani de la transmiterea scrisorii de intenție privind acordarea creditării pentru cofinanțarea unor noi investiții în infrastructura culturală. Acordul are o valoare de 216 milioane de euro. Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane euro. Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții, între care este și Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.
„Se pare că sunt pași concreți care se fac pe zi ce trece, ceea ce este un lucru îmbucurător. Acest proiect al muzeului a început în 2012, la inițiativa mea. Împreună cu ceilalți parlamentari de Timiș care au câștigat mandatul în 2012 am semnat o cerere prin care solicitam Ministerului Finanțelor să dea 3 milioane de euro pentru a începe acest demers. Iată că după mulți ani de zile am reușit să transferăm și clădirea garnizoanei spre Ministerul Culturii pentru a putea fi înfăptuit acest demers. După alți câțiva ani am reușit să semnăm și acest acord-cadru cu BDCE, acord prin care să fie alocate pentru realizarea acestui obiectiv încă 16 milioane de euro. Așadar, avem bani atât pentru proiectare și design, cât și pentru partea de execuție care, din punctul meu de vedere, va dura ceva, dar cred că va fi un obiectiv extraordinar de vizitat în Timișoara și estul Europei.”, a declarat deputatul PNL de Timiș Ben Oni Ardelean.
Viitorul muzeu este acum la stadiu de proiectare, etapă care ar trebui să se încheie în luna septembrie. Abia apoi va urma execuția.
„Undeva în luna septembrie ar trebui să fie gata această proiectare. (…) Practic, este un proiect de anvergură, unicat în România pentru că va include foarte mult multimedia. Nu vom avea expuse acolo săgeți și sulițe, ci foarte multe filmări, video-uri, mărturii. În România nu există așa ceva. Vom avea tot felul de holograme, imagini, sunete care vor face ca vizitatorul să retrăiască Revoluția din 1989.”, a mai spus Ben Oni Ardelean.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului căreia i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind activitățile preconizate și utilizarea sumelor alocate.