Deputat USR, despre legile securității naționale: „Este pe cale să se oficializeze concentrarea excesivă a puterii”

falcoi
untitled design set 970x90 px

Parlamentarul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare de la Camera Deputaților, susține că primele elemente care se remarcă la legile securității naționale în forma în care acestea au fost prezentate sunt tentația puterii și capcanele politizării. 

Deputatul USR spune că actualul guvern încearcă să forțeze un vot rapid pe acest pachet de legi destinate securității naționale.

„Proiectele nu au beneficiat de o analiză strategică, cu viziune și implicare relevantă din partea unui grup mai larg al părților interesate, cetățeni, experți, parlamentari. (…) Inițiatorii vin cu o prevedere nouă care ne face obligatoriu informatori pe noi, cetățenii, și pe agenții economici. Vom fi pasibili de pedeapsă dacă nu păstrăm confidențialitatea contactului cu un angajat al unui serviciu secret care solicită cooperarea noastră. Unii se vor speria, alții vor profita să se întoarcă la turnătoria și poliția politică din timpul comunismului. Nu trebuie se creăm premisele unor noi abuzuri și presiuni. Cetățeanul trebuie convins de importanța culturii de securitate. Nu este ușor, nu este ceva comod să promovezi elementele și valorile acestei culturi. Periculos este să introduci o obligativitate care poate să ducă rapid la un sistem opresiv de tip securistic.”, a spus deputatul Nicu Fălcoi.

Prin aceste legi, mai spune deputatul membru în Comisia de Apărare, este pe cale să se oficializeze concentrarea excesivă a puterii.

„În noul pachet de legi este evidentă o diminuare a rolului parlamentului și o consolidare semnificativă a rolului președintelui. Avem o scădere a controlului democratic în avantajul unui control executiv, care depinde în foarte mare măsură de profilul politic, etic și profesional al unui decident. Concentrarea excesivă a puterii este pe cale să se oficializeze prin aceste legi. Directorii de servicii vor fi mai greu de controlat și eventual schimbați, iar răspunderea va deveni mai vagă. Pe această temă, tăcerea parlamentarilor din arcul guvernamental spune multe. Nici nu are rost să ne întrebăm dacă PSD și PNL vor ridica obiecții, întrebări pe marginea proiectelor. Retorica USL 2.0 va pune accentul pe nevoia rapidă de noi legi, pentru că războiul din Ucraina ne obligă să aprobăm pe repede înainte.”, a explicat Fălcoi.

Întrebat cum ar trebui tratat acest pachet de legi ca să răspundă nevoilor din acest domeniu, parlamentarul a declarat că ar trebui interzise anumite activități care duc la abuzuri. Concret, ar trebui definit procesul de autorizare a utilizării competențelor speciale exercitate de serviciile de informații și un control al modului în care sunt păstrate și utilizate datele de către aceste servicii. Legea, potrivit lui Fălcoi, ar trebui să ofere protecție și avertizorilor de integritate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/