„Muzeul Național al Banatului nu este Castelul Huniade, ci cele peste 500.000 de obiecte care sunt în colecții”

huniade 1
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Muzeul Banatului nu este Castelul Huniade. O spune directorul instituției, în contextul în care imobilul emblematic din Timișoara, care stă închis de 15 ani, adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. Claudiu Ilaș dă asigurări că toate exponatele s-au păstrat intacte în toți acești ani.

Înființat în 1872 sub numele de „Societatea de Istorie și Arheologie”, Muzeul Banatului este găzduit de Castelul Huniade din anul 1948. Are cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat, la parter cu Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa. Închis de 15 ani pentru renovări și modernizări, Castelul Huniade ar urma să aibă curând abia proiectul tehnic pentru reabilitare. Colecțiile sunt adăpostite în continuare în castel, iar conducerea instituției dă asigurări că timpul  nu le-a deteriorat.

„Exponatele sunt depozitate în castel, nu le-am scos pentru că sunt de o importanță foarte mare pentru noi și, după Muzeul de Științele Naturii Antipa din București, noi avem cea mai mare colecție de păsări. (…) Avem doi conservatori care se ocupă de păsări. (…) Nu s-a deteriorat nimic pentru că se fac tot timpul monitorizări, inventare la toate depozitele. Nu ne permitem. De fapt, asta vreau să vă spun: Muzeul Național al Banatului nu este Castelul Huniade, ci obiectele, care sunt peste 500.000, care sunt în colecții.”, a declarat pentru expressdebanat.ro directorul muzeului, Claudiu Ilaș.

claudiu ilas

Colecțiile ar putea fi oricând expuse publicului, dacă ar exista și spațiu de manifestare. De la închiderea castelului, activitatea muzeului se desfășoară în câteva încăperi din Bastionul Maria Theresia.

„Sunt colecțiile superbe, ele sunt pregătite pentru expoziție, doar că ne lipsește spațiul. Și ne lipsește și un depozit. Am făcut demersuri la consiliul județean pentru a se începe construirea sau achiziționarea unui depozit, pentru că vor începe lucrările – eu sper cât de curând – și ne vom trezi că nu avem unde să le mutăm. Toate obiectele importante sunt în castel, în depozite. Nu le-am scos, avem închiriat un depozit de 1.500 mp, am mutat de la Giroc, pentru că acolo se demolează tot, am mutat depozitele la Giroc și câteva piese de la castel pentru a face loc în Sala de Marmură (n.r, aflată la parterul castelului), acolo vrem să deschidem noua expoziție pentru 2023, dar din cauza lipsei spațiilor nu am mai făcut nicio expoziție și nici nu am vrut să scoatem din depozite piesele.”, a mai explicat Claudiu Ilaș.

CITEȘTE ȘI: Curtea și parte din interiorul Castelului Huniade, redeschise publicului în anul Capitalei Europene a Culturii

huniade 3

Copiii care astăzi au 15 ani nu au intrat niciodată în Castelul Huniade

promovare banner maxagro Muzeul TM

Claudiu Ilaș își amintește cu nostalgie de perioada în care vizita castelul, organizat, cu școala, atunci când era elev. Tinerii care astăzi au 15 ani nu au avut niciodată posibilitatea să vadă vreo colecție adăpostită de cel mai vechi imobil din orașul de pe Bega.

„Vizitam muzeul, partea de Științele naturii mi-a plăcut cel mai mult, copiilor asta le place cel mai mult. Sunt spectaculoase, într-adevăr, acele exponate care acum dacă ai vrea nu ai mai reuși să faci rost de ele. Simt un regret și o supărare pentru că, deși am făcut studiul de fezabilitate, proiectul tehnic va fi finalizat, nu putem da drumul (…) pentru că depindem de finanțarea de la București. Sunt mulți bani și consiliul județean nu știu dacă poate scoate atât de mulți bani din bugetul propriu și nu cred.”, a spus Claudiu Ilaș.

Autoritățile județene au ratat finanțarea reabilitării prin PNRR

Dincolo de regrete și de studiile care se fac pentru reabilitarea muzeului, deocamdată nu există certitudinea unei finanțări pentru lucrările efective. În vară, CJ Timiș a acționat în instanță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene după ce a ratat finanțarea pentru castel prin PNRR.

„Procesul este în curs, nu știu exact când avem termen, încă nu am avut primul termen, dar nu renunțăm la idee, deși ni s-a promis că vom intra pe finanțare, ca prim proiect din lista de rezervă. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene și mi-a confirmat faptul că se va întâmpla acest lucru cât de curând. Atunci când se va întâmpla să primim finanțarea, vom renunța și la acțiunea noastră în instanță. În lipsa unei certitudini privind finanțarea, acțiunea în instanță de contestare a modalității de atribuire merge înainte.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Pentru reabilitarea Castelului Huniade, autoritățile estimează să ar avea nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro. Prin PNRR ar putea fi obținută doar 10% din această valoare.

Muzeul Banatului cuprinde secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare. A devenit Muzeul Național al Banatului în anul 2016.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/