Muzeul mineritului din Banat, tot mai aproape să dea lovitura pe segmentul turistic

Primăvara de la Anina… Așa poate fi catalogată situația actuală din orașul cărbunelui și asta pentru că, în scurt timp, materializarea unui proiect grandios ar putea readuce atât prosperitatea turistică, cât mai ales economică în orașul condus de Gheorghe Românu.

Muzeul minei Anina, un proiect unic în țară, în valoare de 3,6 milioane de euro, care vizează punerea în valoare a ruinelor orașului minier intră de astăzi în linie dreaptă, ceea ce-nseamnă că, în viitorul apropiat, vizitatori din toate colțurile României și nu numai vor avea ocazia să afle cum s-a intrat în mină, cum s-a mers pe galerie și, cel mai important, cum a lucrat un miner în această ramură a mineritului.

„Astăzi este ultima zi a depunerii solicitărilor la licitație. Se încheie cu depunerea licitației urmând să se deschidă plicurile. Cinci constructori și-au depus ofertele până la momentul actual. Suntem în faza de numire a câștigătorului”, a dat de înțeles șeful administrației publice locale din Anina, Gheorghe Românu.

Prin „Reabilitarea fluxului tehnologic de suprafață” vor fi repuse în valoare toate clădirile-monument construite în perioada anilor 1790-1800, perioadă care coincide cu începerea activității la Puțul 1, unui proces similar fiind supusă și mașina de extracție cu abur, „soră cu cea de pe Titanic”. Potrivit edilului-șef, „acesta va fi redată nu să funcționeze, ci așa cum a fost ea în realitate. Totodată, va fi redat un circuit tehnologic de scoatere a cărbunelui din mină și reabilitat turnul Puțului, care este metalic, unde va fi construită o platformă belvedere cu lift, o parcare etc.

Odată cu materializarea acestui proiect, turiștii vor avea ocazia să călătorească în timp, simțul vizual putându-se delecta cu clădirile-monument în cadrul cărora se vor regăsi obiecte ale fostei mine, dar și să înțeleagă ce a însemnat odată activitatea de extracție.

În cazul în care nu vor exista probleme în privința constructorului, lucrările în cadrul acestui proiect vor putea fi demarate chiar în acest an, după cum a ținut să transmită primarul orașului al cărui „aur” va înnobila turismul bănățean.

CITEŞTE ŞI: Muzeul minei Anina – aurul oraşului pentru turismul bănăţean şi nu numai

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/