Muzeul din podul Domului timișorean. Surpriza găsită de restauratori

ingeri dom
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Restauratorii au avut parte de o surpriză plăcută atunci când au intervenit în podul Domului din Piața Unirii, în cadrul lucrărilor de restaurare. Pe de altă parte, specialiștii spun că podul merită să fie muzeu. 

Au fost sute de elemente, aproximativ 400, mari și mici, din Domul romano-catolic pe care restauratorii le-au refăcut cu grijă maximă la fiecare detaliu, în cadrul lucrărilor care au avut loc în ultimii patru ani. Între acestea s-a regăsit și un îngeraș pe care l-au găsit în podul monumentului istoric.

„Ne-a rămas un îngeraș întreg care a fost găsit în pod pentru că, la un moment dat, în urmă cu ani și ani a căzut de undeva, bănuim că de la unul din altare. Găsisem în altă parte un picior și acum sunt la București, să le asamblăm. Va rămâne în muzeu pentru că nu mai știm unde e locul lui.”, a declarat Dana Postolache, expert restaurator.

Profesorul Ioan Darida a explicat care e partea bună a faptului că îngerașul s-a „pierdut”.

„Intervenții mari au fost în 1855-1856 și în 1920-1924. S-ar putea ca în aceste două momente să fi dispărut îngerașul și să fi rămas undeva în pod. Acolo l-am găsit, dar ceea ce este interesant este că, față de toate celelalte piese, pe el nu existau o grămadă de intervenții care au avut loc de atunci încoace. Nu s-a remarcat lipsa lui, dar vă dați seama că dacă a dispărut în pod în 1924, cine mai trăiește sau să își aducă aminte cum era acel altar? El a fost păstrat acolo, nu a știut nimeni de el. Asta pentru că podul ăsta este un pod care va fi muzeu, așa o șarpantă nu mai există în S-E Europei.”, a spus Ioan Darida.

Întrebat care este cel mai vechi element pe care specialiștii l-au găsit în catedrală, profesorul a spus că e vorba de un detaliu care datează din anul 1754.

ingeri dom 4

STPT job 1000x200

„La 1754, aici s-a ridicat un zid mare de scândură și au început slujbele. Ca la gotici. În momentul în care e gata sanctuarul se începe slujba. Ce e încolo nu contează, a mai durat 20 de ani. În acei 20 de ani, șasiul acestei pânze s-a umplut de carii, din cauza umidității, că aici sufla vântul și nu era gata nimic, era doar acoperit și atunci evident că în 1754, când în sfârșit a venit acest proiect al iconostasului de la Viena, s-a realizat conform desenului, dar orificiul ăsta mare, lăcașul, nișa lui nu arăta ca tabloul… Acum el se vede. Pictura inițială e cea de deasupra îngerului, mai deschisă. E cel mai vechi, iar 4 ani mai târziu, în 1758, Michelangelo Unterberger, marele șef al Academiei de Artă din Viena Imperială, moare și nu mai putea realiza aceste picturi. Atunci ele s-au realizat în 1772, au fost aduse aici și în ’74 totul era așa cum vedeți acum.”, a explicat Ioan Darida.

Apoi mai sunt crucile de consacrare. Cele care astăzi se văd în Dom sunt cele originale.

cruce dom

cruce dom 1

„În clipa în care, după toate vicisitudinile, că au mai venit și tătarii, au mai fost tot felul de lucruri până în 1780-1790, au mai fost invazii scurte și asta a însemnat și mici incendii. Ideea este că la 1802 sau 1803 se face prima foarte mare sfințire. Cu ocazia aia vine episcopul și pune mâna pe 12 locuri, acolo se pictează o cruce. Astea sunt. Acestea sunt originalele. În 1903 s-a mai pus o cruce, dar toate erau mai mici de data asta, iar în 1880, Multaler care a pictat tot ce era aici, așa cum știți, cu gri, a pus și el o cruce. Atunci, rând pe rând, la bisturiu atât am scos, până am ajuns la asta. Dacă observați, materia pe care am pus-o aici, marmorinul, este un praf de marmură de Carrara, băgat în var hidraulic și bineînțeles clivisit și pictat cu pana de gâscă, direct pe umed, ca să nu se mai șteargă veci, fiindcă ăsta carbonatează. Varul hidraulic carbonatează instantaneu. Într-o oră nu mai puteai să le speli, dacă le-ai greșit.”, a mai explicat profesorul.

Domul din Piața Unirii a trecut, în ultimii patru ani, prin cele mai ample lucrări de restaurare de până acum. Deschisă oficial publicului din 22 aprilie, catedrala este una dintre clădirile simbol din oraș și a trecut printr-o serie de transformări arhitecturale după o investiție de 22 de milioane de lei.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/