Muzeul din Caransebeș parteneriat cu Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ștefulescu”

O delegație a Muzeului Judeţean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a participat zilele trecute la cea de a XXXV-a ediție a Simpozionului național „Gorjul, vatră de istorie românească”, desfășurat la Târgu Jiu.

Din delegație au făcut parte managerul Dacian Rancu, Carmen Neumann și Ana Şoşoi. În cadrul manifestării, muzeografele din Caransebeș au prezentat o expoziție de costume populare reprezentative pentru Banatul Montan.

Am avut în expoziție costume populare atât femeiești cât și bărbătești, dar și un costum de băiat de pe Valea Bistrei, Valea Almăjului, Valea Timișului și Valea Nerei. Oamenii au fost interesați de portul nostru popular și au fost încântați de vechimea costumelor de peste 100 de ani, foarte bine conservate”, ne-a declarat managerul muzeului caransebeșean, dr. Dacian Rancu.

leader board 728 x 90 px

De asemenea la invitația Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și a Asociației Cadrelor de Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, al cărei președinte este doamna col. (r) Natalia-Doina Damian, delegația muzeului din Caransebeș a participat la activitățile dedicate Bicentenarului Tudor Vladimirescu, în localitatea Vladimir, locul de baștină al eroului național.

În cadrul simpozionului au fost organizate excursii tematice de către Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ștefulescu la Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu, Muzeul de Artă, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara Gorj și la Casa Memorială Cartianu. Urmare a acestei deplasări s-a încheiat un protocol între instituția noastră și muzeul Gorjului, care va avea ca finalitate organizarea unei expoziții la Caransebeș, cu ocazia zilei Armatei, în 25 octombrie. Colegii din Gorj  vor prezenta la Caransebeș două expoziții: prima dedicată lui Tudor Vladimirescu și a doua dedicată Ecaterinei Teodoroiu. Totodată specialiștii din muzeul Gorjului sunt invitați la marele nostru Simpozion Constantin Daicoviciu, care în acest an va ajunge la ediția cu numărul a – XLVII – a”, ne-a mai precizat managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Dacian Rancu.