Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, în imobilul fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei Timișoara

Soarta a două imobile din Timișoara a fost decisă azi în ședința de Guvern. Într-unul din ele, imobilul fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei Timișoara, va funcționa Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.

„Guvernul României a adoptat, în ședința de azi, 8 mai, o Hotărâre privind  actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) în administrarea Ministerului Apărării Naționale (MAPN), precum şi pentru transmiterea imobilului 641 aflat în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale și modificarea anexelor nr. 4 și nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului“, transmite printr-un comunicat de presă Biroul Comunicare și Dialog Social al MCIN.

Proiectul normativ vizează două imobile proprietate publică a statului, respectiv imobilul 1079, aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi imobilul 641, aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Cu privire la imobilul 1079, din municipiul Timișoara, MAPN şi-a manifestat dorinţa de a-l prelua în administrare, pentru a servi nevoilor de apărare, urmând a fi reabilitat, în scopul relocării Centrului Militar Zonal Timiş şi a Biroului de Informare Recrutare, se spune în același comunicat de presă.

leader board 728 x 90 px

Pe de altă parte, MCIN are în implementare două proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de reconstrucție și modernizare a edificiilor ce găzduiesc instituții de cultură de relevanță națională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele două proiecte cuprindeau inițial un număr de 20 de obiective, cărora li s-a adăugat, în anul 2014, un nou obiectiv care vizează înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. 

„Astfel, MCIN a identificat imobilul 641, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situat în municipiul Timișoara, clasat în Lista Monumentelor Istorice 2016, cod LMI:TM-II-m-A-06143, care îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural în scopul amenajării Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Precizăm că imobilul este fosta clădire a Comenduirii garnizoanei Timişoara, clădire monument istoric din secolul XVIII”, informează reprezentanții MCIN.

Aceștia mai precizează că imobilul 641 nu face parte din categoria terenurilor destinate exclusiv instrucţiei militare sau a altor obiective destinate apărării naţionale, în conformitate cu prevederile pct. I23 şi I24 din anexa la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursă foto: timisoreni.ro