Consiliul Județean Timiș a făcut bilanțul campaniei de colectare a deșeurilor derulată pe drumurile județene în această toamnă. Au fost aproape 3 săptămâni în care voluntarii au igienizat 500 de km de drumuri și au strâns 11 tone de deșeuri de pe marginea șoselelor.
Campania care s-a desfășurat în perioada 11-29 octombrie a acoperit cele mai circulate drumuri județene care străbat orașele și municipiile, în total 518 kilometri din cei 1.300 administrați de consiliul județean. Au fost implicate nu doar primăriile, ci și cetățenii care au semnalat apariția unor aglomerări de gunoaie atât de-a lungul drumurilor, cât și în parcările acestora.
Tone de deșeuri au fost colectate în toată această perioadă. Cele mai multe gunoaie, 800 de kilograme, au fost ridicate de pe DJ 592 – Buziaș-Sinersig-Lugoj-DN6, o arteră de doar 18,6 kilometri. Tot 800 de kilograme au fost colectate și de pe DJ 572 Buziaș-Hitiaș-Topolovățu Mare, iar de pe DJ 609 Timișoara-Moșnița Nouă-Albina-Chevereșu Mare-Bucovăț-Buziaș au fost adunate 120 de kilograme.
„Este o cantitate enormă de deșeuri colectate de pe marginea drumurilor județene. De ce? Nu pot să spun de ce. Depinde și ce au făcut cetățenii din zona respectivă, dar nu îi pot judeca doar pe ei, pentru că unii sunt de părere că dacă nu aruncă gunoiul în zona lor, aceea rămâne nepoluată și nu îi mai interesează ce se întâmplă în restul județului. Suntem în direcția să descurajăm aceste fapte. Dacă noi nu avem grijă de județul nostru, va arăta în continuare așa, chiar dacă noi de la consiliul județean investim sume ca să curățăm drumurile. Haideți mai bine să nu aruncăm acolo, să investim aceste sume în reparațiile la drumurile județene. Pe de altă parte, vom încerca să facem tot posibilul să avem un flux funcțional pe tot ce înseamnă planul de gestionare a deșeurilor la nivelul Timișului. Știm că mai este de lucru, dar ține și de fiecare cetățean să ducă deșeurile acolo unde le este locul, nu pur și simplu să le arunce. În Japonia, spre exemplu, deșeul e considerat un lucru intim și de aceea fiecare îl aruncă la el acasă.”, a declarat vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș.
Cele mai multe deșeuri găsite de voluntarii implicați în campania de curățenie sunt cele provenite din construcții.
„Majoritatea sunt materiale de construcții, dar e și gunoi menajer. Sunt oameni care pur și simplu aruncă o pungă de gunoi pe marginea drumului județean. Eu personal sper că am trecut de acea epoca în care se arunca gunoiul, inclusiv în rural, pe apă, că nu ne interesează, îl duce apa mai departe. Eu sper că majoritatea cetățenilor înțeleg că sănătatea noastră ține de ceea ce facem noi.”, a mai spus Cristian Moș.
Campania a fost cu bune și cu rele. Pe de-o parte, un agent economic a donat 10 seturi a câte 150 de saci menajeri cu capacitatea de 160 litri, saci care au fost puși la dispoziția celor care au adunat deșeurile. Pe de altă parte, o echipă a CJ Timiș a fost la un pas să ia bătaie după ce a prins în flagrant o persoană care intenționa să depoziteze ilegal deșeuri. Alți voluntari au dat nas în nas, în timp ce adunau deșeurile abandonate pe marginea drumurilor, cu doi cetățeni care veniseră să arunce saci întregi de gunoaie chiar în spațiile deja curățate.