Muntele Mic așteaptă ninsoarea! Tunurile de zăpadă nu fac față

Proprietarii de pensiuni de pe Muntele Mic tânjesc după ninsoare, pentru a deschide sezonul din acest an. Banatul a avut parte de un început de decembrie călduros față de alte zone ale țării și, nici tunurile de zăpadă nu fac față pentru că nu există depozit de apă pentru aprovizionarea acestora.

Dacă Semenic, Văliug, Gărâna, Muntele Mic, momentan sunt închise, la Straja, Parâng, Păltiniș, Rânca, stratul de zăpadă măsoară și jumătate de metru, astfel că bănățenii vor avea unde să schieze, în această perioadă.

Explicația pentru vremea din Banat, pe care a dat-o meteorologul Dan Ștefan, de la Stația Meteo Cuntu, este ca un front atmosferic cu aer cald, care e venit din Marea Egee dă tonul acestui început de iarnă, în aceasta zonă.

Pentru a spera la ninsoare așteptăm un anticiclon siberian, care pare să vină spre noi spre sfârșitul lunii. Ciocnirea celor două fronturi ar genera ninsori. A fost atât de cald încât și cele 2-3 tunuri, care sunt montate pe Nordica, nu au putut funcționa decât foarte puțin. Pe de altă parte, conform reprezentantului Super Snow Romania, Bogdan Fulea, necesarul de tunuri pentru a deservi pârtiile din stațiune este de aproximativ 40 de bucăți. Tunurile de zapadă nu ar fi o problema, de altfel administratorii de pârtii, parțial, le au achiziționate deja. Problema este apa. În urmă cu 4 ani administratorul pârtiei Isai a demarat construcția unui lac de acumulare la cota 1800, lui i s-au alăturat și alti operatori, existând dorința de a se realiza un stoc de apa care să satisfacă mai multe pârtii. Din păcate cei de la Garda de Mediu au blocat lucrările, inițiatorul fiind amenințat cu dosar penal. A cedat investiția Primăriei Turnu Ruieni care urma să o finalizeze tot cu banii investitorilor. Din păcate vechea adminsirație nu a fost în stare să finalizeze documentația”, spune Horațiu Buna, unul dintre proprietarii de pârtii de pe Muntele Mic.

Acesta așteaptă de la noua adminsitratie să gestioneze profesionist investiția, toți administratorii de pârtii fiind dispuși să finanțeze finalizarea lucrărilor. Prin lărgirea și adâncirea lacului se poate stoca suficientă apă încât să se poată înzăpezi toate pârtiile, existente în momentul de față în stațiune.

Lucările de apă și canal sunt în desfășurare, cantitatea de apă care nu este folosită la alimentarea stațiunii poate fi deversată pe parcursul anului în lac. În felul acesta Primaria ar rezolva una din cele mai stringente probleme ale noii inființate statiuni Muntele Mic și și-ar asigura și un venit”, spune Horațiu Buna, în speranța că noua echipă, care a preluat administratia comunei să înțeleagă importanța acestui obiectiv, pentru că o stațiune prosperă înseamna locuri de muncă și venituri crescute la bugetul local.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/