Reşiţa va avea un nou colegiu naţional!

După lungi aşteptări, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Reşiţa se va mări, schimbându-şi totodată denumirea. În urma unei decizii a ministerului, şcoala va număra, din această toamnă, peste 1.500 de elevi şi peste 100 de cadre didactice.

Demersurile autorităţilor în ceea ce priveşte comasarea Liceului „Mircea Eliade” din Reşiţa cu alte şcoli au luat sfârşit. Instituţia de învăţământ a primit, zilele trecute, Ordinul ministrului Educaţiei în ceea ce priveşte acordarea titlului de „colegiu naţional”. Astfel, începând din septembrie 2013, liceul reşiţean se va numi „Colegiul Naţional Mircea Eliade”. Mai mult decât atât, acesta se va înfrăţi cu Școala Gimnazială Nr. 12, care are mai multe structuri aferente, şi Grădiniţa PN 4. Prin urmare, din colegiul naţional vor face parte, pe lângă cele trei unități de învățământ amintite, și Școala Primară Câlnic, Grădinița PN Câlnic, Grădinița PN Moniom și Grădinița PN 15 Reșița. În acest fel, părinții își vor putea înscrie copiii la colegiu încă de la grădiniță. Potrivit conducerii liceului, noul colegiu a primit, de asemenea, dreptul de a acorda trei clase de postliceală, două cu specializarea ,,asistenţă medicală” şi una la nivel farmaceutic.

eliade 1

Se pare că ideea acestei schimbări i-a aparţinut deputatului cărăşean Ioan Benga: „Am insistat foarte mult ca în această zonă a municipiului Reşiţa să apară un colegiu naţional care să fie o mândrie a oraşului şi a judeţului nostru. Formarea acestui nou colegiu are o rezonanţă frumoasă, chiar şi din punctul de vedere al personalităţii lui Mircea Eliade. Pot să spun că ne vom afla în faţa unui complex intelectual în care foarte mulţi copii vor veni să fie educaţi. Consider că bucuria tinerilor care învaţă în această şcoală, precum şi cea a dascălilor de aici trebuie să fie una mare de tot. Din interiorul lor trebuie să apară o nouă poziţie faţă de ceea ce fac la clasă. De acum avem obligaţii foarte mari. Eu sunt tare bucuros şi mândru că am reuşit ce ne-am dorit şi le mulţumesc tuturor celor implicaţi în construirea unui dosar de a obţine acest titlu”, a declarat Ioan Benga, deputatul PSD din Caraş-Severin.

Noul colegiu, “o armată” de elevi

Potrivit parlamentarului Ioan Benga, şcoala va număra, în viitorul apropiat, în jur de 1.500 de elevi şi peste 120 de cadre didactice. Colegiul Naţional „Mircea Eliade” va avea 12 grupe de preşcolari, cu un număr de 220 de elevi şi 14 cadre didactice, 18 clase de învăţământ primar cu 359 elevi şi 22 de profesori, 16 clase de învăţământ gimnazial cu 354 de copii şi 39 profesori, precum şi 16 clase de învăţământ liceal cu 399 elevi, la care vor preda 31 de dascăli.

Este un moment important pentru noi, chiar festiv pentru Liceul «Mircea Eliade», un moment de referinţă în istoria acestei şcoli. Îi mulţumim foarte mult colegului şi deputatului Ioan Benga pentru că s-a implicat în tot acest demers, inclusiv întregii echipe şi a sprijinului intelectual de care ne-am bucurat din plin ca să ajungem la această decizie”, a afirmat profesor Nicolae Magiar, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.