Munca primarilor din Regiunea de Vest și cea a lui Sorin Maxim, apreciate la nivel european!

vittoria villafranca, ADR

ADR Vest cere proceduri mai simple pentru accesarea de fonduri europene! Directorul DG REGIO s-a arătat mulțumită de activitatea ADR Vest și de primarii din regiune. Sorin Maxim va prezenta un raport care va ajuta la simplificarea accesării fondurilor europene.

Vittoria Alliata-Di Villafranca, directorul Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană, s-a arătat încântată de modul în care fondurile europene sunt utilizate în Regiunea de Vest a României. Și-a exprimat admirația față de colaborarea dintre mediul de business și ADR Vest. Cu prilejul vizitei sale, a menționat că apropierea de Ungaria și Serbia face din Regiunea de Vest un punct atractiv pentru businessul internațional. „Am vrut să văd afacerile de aici și ce fel de afaceri sunt, în special modul în care relaționează cu ADR. Am observat că există o relație de încredere cu agenția și că primesc sprijinul de care au nevoie. Mulțumită INNOMATCH am văzut oameni din întreaga Uniune Europeană, au fost oameni chiar și din Valencia, a fost un schimb foarte interesant. Este un avantaj al Regiunii de Vest și al României. Fiind parte a UE nu este izolată și beneficiem de aceste schimburi. Faptul că sunteți atât de aproape de Ungaria și de Serbia este o parte a istoriei voastre și constituie un avantaj”, a declarat directorul DG REGIO.

Primarii municipiilor reședință de județ au impresionat-o pe Vittoria Villafranca prin implicarea și strategiile lor care răspund nevoilor cetățenilor. Primarii au accentuat nevoia de interconectare a reședințelor de județ. Au fost purtate discuții despre cum interconectarea poate răspunde principiului de dezvoltare durabilă. Alte aspecte abordate au fost cum spitalele municipale, județene și militare pot fi gestionate astfel încât să răspundă nevoilor comunității și cum pot fi sprijinite inițiativele de dezvoltare durabilă. „Din punctul de vedere al Comisiei Europene, prioritățile sunt mobilitate urbană durabilă, dezvoltarea activităților economice, al întreprinderilor de viitor, adică întreprinderi inovatoare care să aibă capacitatea să se extindă. Este foarte important ca orașul să abordeze problema sărăciei, a egalității de șanse, a accesului la școli. Mobilitatea va face ca orașul să reducă emisiile de carbon și ceea ce este important pentru Timișoara și pentru alte orașe este să se asigure că orașul este atractiv pentru familii și oamenii care vor să trăiască aici”, a concluzionat Vittoria Alliata-Di Villafranca.

Directorul ADR s-a exprimat pozitiv pentru trecerea autorității de management a fondurilor europene în cadrul agenției. Birocrația ineficientă consumă prea mult timp și are un grad redus de productivitate în comparație cu capacitatea Agențiilor de Dezvoltare Regionale. „Cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia cu un raport consistent cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit în următorul ciclu de finanțare ca să pornim cu noile măsuri. După calculele mele se va putea obține o creștere a productivității la nivel regional cu cel puțin 40% și ca timing cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare”, a explicat Sorin Maxim.