Scânteia Revoluției comemorată la Timișoara

La aproape 30 de ani de la aprinderea scânteii Revoluției, parte din inspirația conceptului programului cultural Timișoara 2021, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, alături de parteneri și de instituțiile care o finanțează, a pregătit o serie de evenimente care comemorează acest important moment din istoria României.

Obiectivul urmărit prin organizarea acestor evenimente, de la „Turul Revoluției”, la expoziții și concerte, este acela de a rememora și a înțelege mai bine atât cele întâmplate în urmă cu 30 de ani, cât și libertatea pe care am reușit să o obținem.

Cei interesați pot consulta programul evenimentelor și o scurtă descriere a acestora în cele ce urmează:

VINERI, 13 decembrie

Trans Europa Film Express, Corner Space – Bastion (lângă Galeria Calpe), ora 18.00:

Proiect care prin procesul de deconstructie al conceptului de film documentar de autor propune reinventarea acestui gen din perspectiva democratizării creației. Lansarea filmului va fi urmată de o sesiune de Q&A.

HOMO URBANIS, Corner Space – Bastion (lângă galeria Calpe), ora 19.30:

Spectacol de dans contemporan, după un concept al lui Ionuț Sergiu Anghel, pe muzica lui Ilie Stepan.

SÂMBĂTĂ, 14 decembrie

Sunt un om, MultipleXity, vizavi de Muzeul Corneliu Mikloși, ora 10.o0:

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până în ziua de azi. În octombrie, 40 de elevi și studenți timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat “LIBERTATE!”. S-au alăturat artiștii de la Avantpost, cu ajutorul cărora s-a realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție.

Sâmbătă: Premierea montajelor realizate de tineri: 11.00-12.00;
Sâmbătă-Duminică: Tur ghidat al expoziției (lb. română) : 12.00-13.00 și 18.00-19.00;
Tur ghidat al expoziției (lb. engleză) : 17.00-18.00;

Turul Revoluției cu tramvaiul, Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6], ora 16.00:

Vino să (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului reMIND MAPPING ’89! Sâmbătă, de la ora 16:00, ghidul Ludovic Satmari te așteaptă-n stația de tramvai din P-ța Libertății, să-ți spună mai multe despre inițiatoarea Revoluției române, Timișoara.

Traseul turului:
Stația de tramvai P-ța Libertății- P-ța 700 – Catedrală – P-ța Maria – P-ța Bălcescu- Sala Olimpia – Fabrica de Bere – P-ța Traian – P-ța Badea Cârțan – Muzeul de tramvaie Corneliu Mikloși.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile.

Concert Fine, It’s Pink, Corner Space, ora 19.30;

Concert Dan Byron, Corner Space, ora 20.00;

Cozy Poetry Night la Memoriile Cetății, Corner Space, ora 21.00;

 

DUMINICĂ, 15 decembrie

Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? (Dezbatere), Corner Space, ora 11.00:

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 vă invităm la o conversație despre rolul teatrului în perioada comunistă.

Lumina Monumentelor, Fântâna Martirilor, ora 12.00:

Moment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, închinat martirilor Revoluției.

Lansare: Catalog Memoriile Cetății & Fanzin Revoluții, Corner Space, ora 18.00:

Echipa Memoriile Cetății se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Memoriile Cetății, ediția 2019, a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – ce au avut ca temă comună Revoluția, și modul în care păstrăm în amintiri evenimentele petrecute cu 30 de ani în urmă.

Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism, Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6], ora 19.00:

Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății.