Munca la negru şi relaţiile de muncă neadecvate, sancţionate de ITM… din nou

Amenzi de peste 123 de mii de lei, şapte muncitori la negru şi patru evenimente soldate cu două decese şi două cazuri de invaliditate temporară de muncă – Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin şi-a făcut public raportul de activitate pe luna august.

Controalele periodice efectuate la angajatorii cărăşeni scot la lumină nereguli care se par a fi comune celor care caută să păcălească legea. Potrivit unui comunicat remis presei de ITM Caraş-Severin, în luna august instituţia a efectuat ,,la agenţii economici din judeţul nostru un număr de 185 controale, din care 127 în domeniul relaţiilor de muncă şi 58 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicând în total amenzi contravenţionale în valoare de 123.300 lei“. Şase angajatori au folosit mână de lucru la negru, fiind identificate şapte persoane într-o astfel de situaţie.

Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 89.300 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei muncii privind evidenţa orelor lucrate, munca suplimentară, neacordare repaus săptămânal, neeliberare documente, netransmitere revisal, munca fără forme legale, se mai arată în documentul publicat de ITM Caraş-Severin şi pe site-ul instituţiei, itmcaras.ro. Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 34.000 lei au fost aplicate pentru următoarele neconformităţi constatate: nerealizarea măsurilor stabilite de inspectorii de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, neautorizarea electricienilor.

Cât priveşte evenimentele sesizate de societăţile cărăşene şi care au avut ca subiect accidentări şi decese la locul de muncă, aici ITM precizează că cercetările sunt în curs pentru a se stabili dacă sunt sau nu accidente de muncă. Au fost patru astfel de evenimente, din care două s-au soldat cu decesul a doi oameni, iar în alte două cazuri s-a înregistrat invaliditate temporară de muncă.

Decesele, în creştere în 2014

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa la locul de muncă a fost anul acesta mai mare decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. A scăzut însă numărul celor care s-au accidentat şi au fost în invaliditate temporară de muncă. Potrivit datelor comunicate de ITM Caraş-Severin, în primele opt luni din 2014 s-au produs 33 evenimente din care au rezultat 12 decese, 22 cazuri de invaliditate temporară de muncă şi 2 cazuri de boli profesionale. În 2013, tot în perioada de opt luni de la începutul anului, au fost înregistrate 45 evenimente, soldate cu 5 decese, 40 cazuri de invaliditate temporară de muncă şi 12 cazuri de boli profesionale.

,,Din total 33 evenimente produse în 2014, au fost cercetate şi înregistrate ca accidente de muncă 17, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi înregistrate ca  accidente de muncă un număr de 4, iar pentru 16 evenimente nu s-au finalizat cercetările. Domeniile de activitate ale angajatorilor unde s-au produs decesele sunt : comerţ, recuperare materiale, construcţii, transporturi, exploatări forestiere, construcţii instalaţii electrice, construcţii metalice. Amintim faptul că accidentele de muncă s-au produs din cauza nerespectării instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, ce constituie abateri de la disciplina muncii“, se mai arată în comunicatul remis presei de Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/