Mrcel Vela, al doilea om în stat!

În situația declarării stării de urgență, ministrul de Interne, Marcel Vela, care conduce DSU, va putea emite ordine cu valoare de lege, a explicat, pentru MEDIAFAX, vicepremierul Raluca Turcan. Astfel, se vor facilita procedurile de achiziție și aprovizionare pentru combaterea coronavirusului.

„Departamentul pentru Situații de Urgență, care este coordonat de ministrul de Interne, capătă puteri speciale, pentru ca ordinele pe care ei le emit să aibă valoare de greutate de lege. Asta înseamnă că flexibilizează intervenția instituțiilor statului, flexibilizează tot ceea ce înseamnă procese, achiziție de aprovizionare și practic îți gestionează mai bine tot ceea ce înseamnă coordonare pe partea de prevenție și de diminuare a unui dezastru, infecției de coronavirus. Ăsta e procedeul, că devine al doilea om, Departamentul pentru Situații de Urgență este condus de ministrul de Interne, însă este coordonat de prim-ministru”, a declarat pentru MEDIAFAX, vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit OUG 1/1999, în cazul instituirii stării de urgență, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

O altă prevedere arată că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România, începând de luni, în contextul coronavirusului. Numărul cazurilor cu noul virus Covid-19 în țară a trecut de 130. Parlamentul va trebui să se întrunească în termen de cinci zile pentru a aproba solicitarea președintelui, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

1000x100 (5)